Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntavaalit 2021 | Veronkorotus vai palveluiden karsiminen? – näin vihtiläisehdokkaat vastaavat

"Veronkorotus on parempi vaihtoehto kuin palvelujen karsiminen." Tämä väite löytyy Vihdin vaalikoneesta.

Aihe jakaa jonkin verran mielipiteitä, mutta suurempi osa vastanneista kuntavaaliehdokkaista on eri mieltä väitteen kanssa. Reilun 60 prosentin mielestä veronkorotus ei siis ole palveluiden karsimista parempi vaihtoehto.

Kuitenkin yli 30 prosenttia mieluummin korottaa veroja kuin karsii palveluita. Vajaa 10 prosenttia ehdokkaista ei osannut ottaa väitteeseen kantaa.

Vastanneita kuntavaaliehdokkaita oli kaikkiaan torstaiaamuna 86. Vihdin tuloveroprosentti on 20,5.

Kokoomuksen 17 vastanneesta ehdokkaasta lähes kaikki ovat eri mieltä väitteen kanssa, kahdeksan vastaajaa vieläpä täysin eri mieltä. Ainoastaan yksi ehdokas on valinnut kysymykseen ei osaa sanoa -vastausvaihtoehdon.

– Vihti on jo nyt kireä verottaja, varaa verotuksen kiristämiseen ei ole, kommentoi Tiina Noro, joka on vastannut olevansa täysin eri mieltä väitteen kanssa.

Myös Keskustan viidestätoista vastanneesta ehdokkaasta valtaosa on sitä mieltä, että veroja ei tulisi korottaa. Yksi ei osaa sanoa kantaansa ja viiden mielestä veronkorotus olisi parempi vaihtoehto kuin palvelujen karsiminen. Yksi näistä viidestä on Harri Hampori, joka perustelee näin: – Jos peruspalveluja ei muuten saada säilytettyä. Jaetaan kulut tasapuolisesti.

Kristillisdemokraattien ehdokkaista viisi on väitteen kanssa eri mieltä ja yksi ei osaa sanoa kantaansa. Hän on Kaarlo Koimäki, joka kommentoi kysymystä: – Vihdissä on korkea verotus ja nykyisillä tuloilla pitäisi tulla toimeen. On kyllä aika haastava tilanne. Lapsien ja seniorien asemaa pitää parantaa.

Perussuomalaisten 23 vastanneen ehdokkaan mielipiteet hajautuvat: kaksi ei osaa sanoa, neljä on samaa mieltä, 12 eri mieltä ja viisi täysin eri mieltä.

– Riippuu mistä palveluista karsitaan. Esim. pakolaisten vastaanotosta voidaan karsia. Ei kuulu kunnan ydintehtäviin, kommentoi eri mieltä -vastausvaihtoehdon valinnut Veli-Matti Laitinen.

Rkp:n kahdesta vastaajista on toinen samaa mieltä väitteen kanssa ja toinen eri mieltä.

Vasemmistoliiton vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista kaksi on väitteen kanssa samaa mieltä ja yksi ei osaa sanoa.

Suomen kansa ensin -ehdokas on eri mieltä väitteen kanssa. Liike Nyt -ehdokas on niin ikään eri mieltä.

Vihreiden kahdeksan vastaajaa ovat pääasiassa väitteen kanssa samaa mieltä. Ainoastaan yksi ehdokas on eri mieltä ja yksi ei osaa sanoa. Kukaan vihreistä ehdokkaista ei kuitenkaan ole valinnut täysin samaa mieltä -vastausvaihtoehtoa.

– Kunnan ja valtuutettujen tehtävä on pitää talous tasapainossa. Jos tässä ei muutoin onnistuta, niin välttämättömien ja pakollisten palvelujen turvaamiseksi on veroja korotettava, perustelee Jari Haapala samanmielisyyttään väitteen kanssa.

Ainoana puolueena Sdp:ltä löytyy väitteen kanssa täysin samaa mieltä olevia ehdokkaita. Heitä on kaksi: Pentti Pulkkinen ja Janne Ripatti.

– Kunnan palveluiden karsiminen tarkoittaa aina kunnan heikoimmassa asemassa olevien asukkaiden elämän rajoittamista. Verojen korottaminen kohdistuu kaikkiin kuntalaisiin oikeudenmukaisemmin progression vuoksi, perustelee Pulkkinen.

Lisäksi kuusi demareiden ehdokasta on vastannut olevansa väitteen kanssa samaa mieltä, yksi eri mieltä ja yksi ei osaa sanoa.