Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Ihmisten välillä hyvä tahto” – veteraanipäivä Vihdin sankarihautausmaalla

Vihdin sankarihautausmaalle järjestettiin tiistaina kansallisen veteraanipäivän tilaisuus koronasäännöksin.

– Muistamme syvällä kunnioituksella sotiemme veteraaneja, sota-ajan kokenutta sukupolvea ja heidän uhrauksiaan itsenäisen Suomen puolesta, lausui kirkkoherra Pekka Valkeapää.

– Veteraaneja on jäljellä enää pieni joukko, vuoden 2021 alussa alle 6000. Olkaa tervehdittyjä te Vihdin viimeiset elossa olevat veteraanit!

– Kun katsomme teihin, katsomme ylöspäin, koska tekojenne arvostus sodan ja rauhan töissä isänmaan hyväksi on niin suurta. Ilman taistelua sodassa ja ahkeraa jälleenrakennusta sen jälkeen meillä ei olisi isänmaata siinä kuosissa, missä se nyt on, kirkkoherra muistutti.

Kansallinen veteraanipäivä oli otsikoitu Tampereelta lähetettävästä kansallisesta juhlasta sanoin: ”Ihmisten välillä hyvä tahto.”

– Tämä hyvä tahto ihmisten välillä perustuu ennen kaikkea luottamukseen. Kun luotan toisen ihmisen hyviin tarkoitusperiin yhteistyö hänen kanssaan on sujuvaa ja luontevaa, Pekka Valkeapää huomautti.

– Ajattelen, ettei hän pyri hyötymään minusta, vaan hän yksinkertaisesti tahtoo minulle hyvää. Se toinen vaihtoehto on välineellistää toinen ihminen ja määrittää hänen arvonsa ja merkityksensä minulle esimerkiksi rahallisen tai arvovaltahyödyn kautta.

– Kun tällaiseen on päädytty luottamuspääoma ihmisten välillä on kulutettu vähiin ja kanssakäyminen on muodollista ja viileää. Onneksi meidän suomalaisten kesken on keskimäärin ja yleensä hyvä tahto!

– Pyrimme kohti samaa maalia neuvotellen ja yhteisymmärrystä hakien. Emme salaa keskeistä tietoa, johon tekemämme päätökset perustuvat, Valkeapää listasi.

– Näin toimien voimme olla avoimia ja rehtejä toimissamme Jumalan ja ihmisten edessä. Näin veteraanisukupolvikin toimi aikoinaan sodan oloissa ja sitten rauhan töissä.

Suomea on kirkkoherran luonnehdinnan mukaan rakennettu hyvällä tahdolla luottaen poliittisesti ja uskonnollisesti eri tavalla ajattelevan vilpittömiin pyrkimyksiin.

– On haettu yhteistä suuntaa onnistuneesti ja sen tähden meillä on ollut niin hyvä Suomen maa elää ja toimia.

– Viime vaiheessaan koronakriisi on paljastanut yhteiskuntamme hyvän tahtotilan, kun olemme selvinneet kriisistä varsin vähäisin inhimillisin tappioin moneen muuhun maahan verrattuna.