Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Koronarokotukset: Karviaisen alueen kokonaiskattavuus 31 prosenttia

– 50-59-vuotiaiden koronarokotusten ajanvaraus avautui maanantaina ja aikoja on varattu todella paljon, Perusturvakuntayhtymä Karviaisen vs. valmiuskoordinaattori Joanna Immonen kertoo. Hän sanoo, että seuraavan ikäryhmän – 40-49-vuotiaiden – ajanvarauskin pyritään avaamaan mahdollisimman pian.

– Optimisteja jos ollaan, niin ajanvaraus voisi avautua ensi viikolla, Immonen toivoo mutta ei vielä lupaa.

Pian Karviainen on aloittamassa rokotukset myös esimerkiksi päihdehuoltoyksiköissä ja kehitysvammaisten palvelukodeissa.

– Yksiköt kontaktoidaan meiltä Karviaisesta päin, Immonen kertoo.

Koronarokotteiden ensimmäisiä annoksia on nyt annettu Vihdissä 8171 ja Karkkilassa 3088. Rokotteiden tehosteannoksia on annettu Vihdissä 810 ja Karkkilassa 336.

Karviaisen alueen kokonaiskattavuus koronarokotuksissa oli maanantaina 31 prosenttia. Immonen sanoo, että koko Hus-alueen kattavuus maanantaina oli 27,1 prosenttia.

Karviaisessa vanhimpien ikäryhmien rokotekattavuus on yli 90 prosenttia. Sen sijaan Immonen kertoo, että 65-69-vuotiaiden osalta kattavuus on tähän mennessä reilu 68 prosenttia.

– Tässä ikäryhmässä valitettavasti näkyy AstraZenecan rokotteen vaihdos, Immonen arvioi.

Maanantaista alkaen 65-69-vuotiaille on oletusrokotteena Modernan mRNA-rokote. Immonen sanoo, että tähän ikäryhmään kuuluvat voivat kuitenkin halutessaan valita myös AstraZenecan Vaxzevria-rokotteen. Siinä tapauksessa on aika rokotukseen varattava puhelimitse.

Muutoin Immonen suosittelee sähköistä ajanvarausta.

– Siten on mahdollista itse tehdä valintaa kellonajan ja jopa päivän suhteen, Immonen vinkkaa ja muistuttaa, että käytössä on kaksoisajanvaraus. Samalla kertaa on siis mahdollista varata aika niin ensimmäisen annoksen rokotukseen kuin tehosteannoksenkin rokotukseen.

– Hyvin näitä kaksoisajanvarauksia on tehtykin. Lähes puolella on tehosteaika jo tullessaan ensimmäiseen rokotukseen.

– Jos ei toista varausta tule heti tehtyä, on hyvä tietää, että varausoikeus säilyy.

Karviaisen tartuntataudeista vastaava lääkäri Niko Partanen muistuttaa, että rokotussarjan saaminen ei toistaiseksi vaikuta diagnostiikkaan, testaukseen tai turvallisuuskäytänteisiin. Koronarokotuksen saaneidenkin on siis käytävä yhtä lailla koronatesteissä, käytettävä maskia ja huolehdittava turvaväleistä ja käsihygieniasta.

– Rokotus ei vapauta tältä osin, Partanen painottaa.