Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nummelan Kokkokallion suosio ja lieveilmiöt kasvaneet – maanomistaja: "Arvostan heitä, jotka soittavat ja ilmoittavat havainnoistaan"

Retkikohde yksityisen maalla: Voisiko Vihdin kunta kehittää Kokkokallion aluetta?

Nummelan Kokkokallion suosio retkeily- ja näköalapaikkana on kasvanut korona-aikana ja myös sosiaalisen median mainintojen kautta.

Kokkokallio on Veikkolan kartanon maita. Veikkolan isännällä Henrikki Halmeella ei ole mitään retkeilijöitä vastaan – kunhan nämä siivoaisivat jälkensä ja ehdottomasti varoisivat tulen käytössä.

Vappuaattona tarvittiin poliisi hajottamaan iso nuorisojoukko, joka juhli Kokkokalliolla. Kaunis alue jäi roskaiseksi. Juhannusaattona 2019 Kokkokallion viereisessä metsässä syttyi nuotiosta tai grillistä maastopalo.

Vappuaaton tapahtumista sain pari soittoa roskaamisesta, en häiriökäyttäytymisestä, ja somessa oli kuvia. En käynyt paikan päällä; en viitsi siellä "poliisina" pyöriä, hymähtää Halme.

– Arvostan heitä, jotka soittavat ja ilmoittavat havainnoistaan. Juhannuksena 2019 olisi voinut palaa metsää hehtaaritolkulla, mutta onneksi tuli ei levinnyt laajalle. Toinen tämän vapun soitoista liittyi juuri metsäpalovaroituksen huomiotta jättämiseen.

– Joku oli kerännyt vappuaaton roskat pois. Kiitän häntä ja muitakin nimettömiä, joiden tiedän siellä roskia keräävän.

Avotulen tekoon tarvitaan aina maanomistajan lupa, mutta Halme ei ole puuttunut kalliolle sytytettyihin nuotioihin.

– Mutta se ei käy, että sytytetään nuotio tai grilli metsän puolelle ja jätetään vartioimatta. Ei myöskään se, että sytytetään avotuli, vaikka on metsäpalovaroitus voimassa.

Henrikki Halmeen suvulla 90 vuotta ollut Kokkokallion alue on kaavoitettu virkistyskäyttöön, josta maanomistaja ei saa taloudellista hyötyä.

Voisiko Vihdin kunta kehittää Kokkokallion aluetta ja ottaa myös roolia sen puhtaanapidossa, elinvoimajohtaja Petra Ståhl?

– Kunnassa on tiedossa, että hieno maisema houkuttaa retkeilijöitä ja ulkoilijoita. Kunnan kehittämistoimenpiteet tai alueen laajamittaisempi hyödyntäminen edellyttäisi kuitenkin yhteistyötä maanomistajan kanssa, vastaa Ståhl.

Halme ilmoittaa olevansa valmis yhteistyöhön.