Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

8,5 miljoonaa yhteiskunnalle: NuPSin toiminta tuo terveydellisiä, sosiaalisia ja taloudellisia hyötyjä

Kahdeksan ja puoli miljoonaa euroa. Sen verran on Nummelan Palloseuran jalkapallotoiminnan arvo yhteiskunnalle, vuosittain.

Luku ei ole tuulesta temmattu, kertovat NuPSin valmennuspäällikkö Jan Nyberg, kehittämispäällikkö Timo Tuomi ja toiminnanjohtaja Nina Åberg. Päinvastoin, luku perustuu kansainväliseen UEFA SROI -mallinnukseen.

UEFA SROI on työväline, jolla mitataan jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa harrastajien osalta. Mallinnus perustuu tutkittuun tietoon ja sen avulla voidaan tarkastella niin valtakunnallista kuin paikallistakin vaikuttavuutta.

– Jalkapallon merkitys voidaan näin laittaa euroiksi, Timo Tuomi selittää. – Tässä nähdään, miten suuri merkitys liikuntajärjestöillä todella on.

Jalkapallon harrastamisella on positiivisia vaikutuksia yhteiskuntaan usealla tavalla. NuPSin tuottama 8,5 miljoonaa euroa koostuukin kolmesta eri osa-alueesta: terveydellisistä, sosiaalisista ja taloudellisista hyödyistä.

Mallinnuksen mukaan jalkapallo tuo vuosittain vihtiläiseen terveydenhuoltoon 2,94 miljoonan euron säästöt: se alentaa riskiä sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen ja mielen sairauksiin. Miinusta tulee urheiluvammojen hoitokustannuksista, joiden on arvioitu olevan reilu 16 000 euroa.

Sosiaalisilla hyödyillä tarkoitetaan säästöjä sosiaalikuluissa ja -etuuksissa. Tässä on huomioitu mm. vapaaehtoistyön arvo sekä parantuneet koulutustulokset. NuPSin yhteiskunnalle tuomat sosiaaliset hyödyt ovat 2,44 miljoonaa euroa.

Taloudelliset vaikutukset ovat 3,12 miljoonaa euroa. Kenttien rakentamisella ja vuokratuotoilla on vaikutusta talouteen. Jalkapalloilijat kuluttavat rahaa harrastusvälineisiin mutta myös esimerkiksi ruokaan ja juomaan pelimatkoilla. Lisäksi NuPS tuo työtä: mallinnus perustuu vuoden 2019 tilanteeseen ja tuolloin seura tarjosi työtä viidelle. Tällä hetkellä työpaikkoja on seitsemän.

Nina Åberg kertoo, että mallinnusta varten kaikki seuran tiedot syötettiin UEFAn järjestelmään.

– Tiedot ovat vuodelta 2019, jotta saatiin kaikilta seuroilta normaalivuosi, Åberg kertoo. Mukana on ensimmäisessä aallossa karkeasti parikymmentä jalkapalloseuraa Suomesta.

– Olemme ensimmäinen seura Länsi-Uudeltamaalta, Jan Nyberg sanoo.

– Seura ei elä yksinään, NuPSin kolmikko sanoo ja kehuu niin seuran vapaaehtoisia kuin yhteistyökumppaneitakin. Yksi tärkeä kumppani on Vihdin kunta ja nupsilaiset kiittävätkin kuntaa panostuksesta kenttiin ja palloiluhalliin.

– Kun kunta avustaa seuraa, saadaan hyvällä prosentilla rahaa takaisin kunnalle, Tuomi hymyilee.

Kunnanjohtaja Erkki Eerolan mielestä onkin tärkeää, että Vihdin noin 400 rekisteröityä yhdistystä voivat hyvin.

– Se sataa kunnan ja yhteiskunnan laariin, Eerola toteaa.

Kunnanjohtaja pitää hyvänä sitä, että järjestötyön arvoa on nyt lähdetty kunnolla laskemaan. Hänestä NuPSin saama tulos osaltaan osoittaa sitä, miten tärkeätä on panostaa ennaltaehkäisyyn.

– Aktiivisten ihmisten Vihdissä ei ole kyse siitä, mitä kunta tekee vaan mitä kuntayhteisössä tehdään, kunnanjohtaja Eerola muistuttaa.