Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntavaalit Vihdissä | Vihreät: "Koulutuksesta on iso huoli"

– Meitä vihreitä ehdokkaita yhdistää se, että priorisoimme koulutuksen tosi korkealle. Muissa asioissa voi olla näkemyseroja, mikä heijastelee sitä, että meillä ei ole ryhmäkuria, sanoo nummelalainen Ida Välimaa (34).

Hän on ensimmäisen kauden kunnanvaltuutettu Vihdissä, sitä ennen kaksi kautta valtuutettuna Huittisissa, josta hän on kotoisin. Ida on luokanopettaja Pappilanpellon koulussa. Hän on myös tuore sivutoiminen yrittäjä Idaomi-viestintätoimistossaan.

Koulutuksesta syytä olla huolissaan koko maassa! Olen ollut opettaja kymmenen vuotta ja näen että koko ajan tilanne heikkenee: aina jostain nipsaistaan ja esimerkiksi oppimateriaalia tuotetaan vähemmän, sanoo Ida Välimaa.

Oppivelvollisuusikä pitenee 18 vuoteen elokuun alusta lukien, ikäluokka kerrallaan. Uudistus merkitsee toisen asteen koulutuksen maksuttomuutta.

– Olen huolissani, sillä rahoitusta ei ole tarpeeksi! Varhaisen puuttumisen rahoja perusopetuksessa olisi pitänyt lisätä, mutta ne tulevat vähenemään koko maassa. Vihdissäkin oppivelvovollisuuden pidennys on kustannus; on nähtävissä, että jostain muualta raha vähenee. Hirvittävän huolestuttava kehitys!

Ida Välimaa teki gradunsa syrjäytymisen ehkäisemisestä kymmenisen vuotta sitten.

– Oppivelvollisuuden pidentämisestä puhutaan syrjäytymistä ehkäisevänä, vaikka selvästi se on korjaava toimenpide.

Vihreidenkin mukaan Vihtiä tulee kehittää kokonaisuutena.

– Vihti on kaikenlaisten ihmisten. Meillä on vahvat kyläidentiteetit ja kunnon maaseutua. Nummela omalla tavallaan vahva houkutin; esimerkiksi itselleni oli helppo tulla Satakunnasta Nummelaan. Etelä-Nummela sopii ehkä niille, jotka miettivät Espoota asuinpaikkana, pohtii Ida Välimaa.

– Ja elinkeinoelämän kehittämminen on hirvittävän tärkeeä: yksikään kunta ei pyöri ilman yrityksiä.

Vihdin vahvuus on sijainti, heikoin lenkki julkinen liikenne.

– Valtuustossa kannatimme ryhmänä HSL:ään liittymistä. Ruuhkamaksuja vastustimme. Raideliikenne on tärkein; toivon Tunnin junan ratkaisevan monta ongelmaa. Pitkien välimatkojen Vihdissä ei voi tehdä yksityisautoilua mahdottomaksi, koska auto helpottaa ihmisen arkea. Toivottavaa olisi, että valtio ohjaisi autokannan sähköistymistä kannustimilla.