Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Kun kesätyöpaikka peruuntui, Lauri Sipilä perusti oman yrityksen – Pihalisko auttaa pihan suunnittelussa ja askareissa

Otalammella asuva nuorukainen Lauri Sipilä, 16, laittoi hihat heilumaan jäätyään viime kesänä ilman jo sovittua kesätyöpaikkaansa.

– Olin hakenut kauppaan kesätöihin, mutta koronan takia pesti peruttiin. Hain myös muualle töihin enkä saanut työpaikkaa. Silloin keksin, että voisin itse työllistää itseni, pihanlaittoon ja pienkoneiden käyttöön tottunut nuori sanoo.

Sipilä perusti oman toiminimen, Pihaliskon, vuonna 2020.

– Viime kesänä toimeksiantoja oli aika paljon. Myös kuluva kevät on ollut työntäyteistä, sähköalaa ammattikoulussa opiskeleva Sipilä iloitsee.

Hän kertoo suurimman osan töistä olleen pihan haravointia, nurmikon kalkitsemista, omenapuiden, havupensaiden- ja puiden leikkaamista.

– Olen touhunnut pienestä asti omalla pihalla ja oppinut hiljalleen myös hoitamaan sitä. Moottorisaha, mönkijä, ruohonleikkuri ja siimaleikkuri ovat tulleet tutuksi.

– Työni parhaita puolia ovat ilman muuta raitis ilma ja hyötyliikunta.

Lauri Sipilä antaa vinkkejä talven jäljiltä vielä horroksessa olevan nurmikon hoitoon.

– Nurmikon elvyttämiseen kesän jälkeen on monta keinoa. Paras tulos tulee, kun yhdistää ne kaikki.

– Jos nurmikko on parina viime vuotena ollut hyvin sammaleinen, on nurmikko hyvä ilmata, kalkita ja lannoittaa. Ilmaamisen voi tehdä simppelisti esimerkiksi talikolla. Idea siinä on se, että tekee talikolla reikiä nurmeen, jonka kautta nurmen juuret saavat enemmän ravinteita ja happea. Yhden reiän tekemisen jälkeen kannattaa jättää noin metrin etäisyys toisiin reikiin.

Ilmaamisen jälkeen Sipilä vinkkaa kalkitsemisen tärkeydestä.

– Suosittelen käyttämään rakeista kalkkia. Kalkkisäkin takana lukee, kuinka paljon sitä pitää heitellä kullekin alueelle. Kalkin levittämisessä tärkeintä on pitää kumihanskat kädessä, sillä kalkki ei ole terveellistä ihmiselle.

Sipilä muistuttaa, että havupuut eivät pidä kalkista.

– Havupuut tarvitsevat happamaa maata ja nurmikolle tarkoitettu kalkki nostaa ph-arvoa liian korkeaksi.

– Kalkin levittämisen jälkeen kannattaa odottaa noin kaksi viikkoa ennen lannoitteen levittämistä.

Jos pihanhoito ei luonnistu leppoisasti, eikä sormet syyhyä multapuuhiin, Sipilä suosittelee laittamaan pihalleen vain nurmikkoa tai istuttamaan tuijia.

– Ja soittamaan minulle, niin hoidan niidenkin hoidon ja istutuksen, nuorukainen veistelee hymyssä suin.

– Helpoin ja hienoin hoidettava istutus on tuija omasta mielestäni. Tuija-aita on alussa vähän hankala hoidettava mutta kun se alkaa parin kesän jälkeen kasvamaan kunnolla, se on helppo hoitaa.

Yhteystiedot: pihalisko@gmail.com, p. 044 2401031