Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oman maan herkkuja kasvamassa: Linnanniitussa viljellään yhdessä omiin tarpeisiin

Lähiruoka on ekologista ja hyvää. Tämän ajatuksen takana seisoo moni vihtiläinen palstaviljelijä, joka huhkii Linnanniitussa maata viljellen.

– On ihana saada ruoka-aineksia suoraan omasta maasta. Sadon kehittyminen ja kasvamisen ihme palkitsee, viljelijä Kirsi Aarbakke sanoo ja tuntuu kumoavan oletukset, että viljely olisi työlästä ja pelkkää huhkimista.

Jostein Aarbakke asuu perheineen Linnanniitussa ja on ollut viljelijänä alusta asti, vuodesta 2017 lähtien. Viikonloppuna hän muokkasi omaa palstaansa, poisti rikkaruohojen juuria ja kasasi kohopenkkiä.

– On tosi tyydyttävää seurata kasvien kasvua, ja jakaa kokemuksia muiden kanssa. Joka vuosi tuo uusia haasteita ja onnistumisia, Jostein Aarbakke sanoo.

Mitä palsoilla kannattaa viljellä?

– Kannattaa viljellä sellaisia lajeja, jotka ylläpitävät lajien moninaisuutta. On hyvä viljellä biodynaamisesti, että maa voi hyvin, Aarbakke sanoo.

Palstoilla kasvaa tällä hetkellä sipulia, juureksia, yrttejä, ruohosipulia, herneitä, papuja, kurpitsaa, mansikkaa, lehtikaalia, papuja, punajuuria, herneitä, kurkkua ja mangoldia.

– Periaatteessa mitä vain voi viljellä, Marko Lehtamo sanoo.

Linnanniitussa viljellään reilun hehtaarin alueella. Alueesta noin neljäsosa on varattu palstaviljelylle, muulla alueella kasvatetaan yhteisenä vuoroviljelyllä perunaa, hernettä, auringonkukkaa ja jonkin verran riistakasveja, jotta peurojen tekemä tuho vähenisi.

Vihdin Ekokylä ry mahdollistaa Linnanniitun asukkaiden lisäksi myös muiden viljelystä kiinnostuneiden liittymisen mukaan toimintaan.

Reetta ja Marko Lehtamo sanovat viljelyn sopivan heille, jotka jaksavat käydä kastelemassa palstaa kuivana aikana.

– Ja rikkaruohot on jaksettava alussa kitkeä hyvin. Koko alueella viljellään luonnonmukaisesti.

Tällä hetkellä kaikki palstaviljelijät ovat lähialueelta.

– Yleensä viljelijöitä on ollut muualtakin. Helpointa palstan hoitaminen tietysti on tästä lähiseudulta, Marko Lehtamo sanoo.

Vihdin Ekokylä hallinnoi puistoalueella tapahtuvia toimintoja. Yhdistys myös hoitaa peltoalueiden viljely- sekä palstatoimintaa ja laitelainausta.

– Yhdistyksellä on jyrsin, jolla voi muokata maata keväällä. Hankimme välillä myös kimpassa lannoitteeksi kuorman hevosen lantaa, Marko Lehtamo kertoo.

Palstalle saadaan kasteluvesi läheisestä lammesta pumpun avulla.

– Siitä voi letkulla laskea kastelukannut täyteen. Isommat yhteisalueet muokataan yhteisellä traktorilla, myös perunan istutukseen ja nostoon on välineet, Lehtamo kertoo.

– Reetta viljelee aktiivisesti, itse olen mukana enemmän maan muokkauksessa ja viljelyn mahdollistamisen vaiheissa kuin viljelyssä sekä tietysti kuluttamassa tuotoksia, Marko Lehtamo jatkaa hyväntuulisena.