Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatilanne Karviaisessa: ”Vihdissä tartuntojen määrä on noussut, Karkkilassa laskenut”

– Voisi sanoa, että tilanne kunnissa on polarisoitunut, Perusturvakuntayhtymä Karviaisen tartuntataudeista vastaava lääkäri Niko Partanen sanoo ja selittää:

– Vihdissä koronatartuntojen määrä on noussut, Karkkilassa laskenut. Siinä mielessä tilanne on päinvastainen kuin vielä kaksi viikkoa sitten.

Viimeisen kahden viikon aikana Vihdissä on todettu 28 koronatartuntaa, Karkkilassa vain kolme. Ilmaantuvuusluku kahden viikon ajalta 100 000 asukasta kohden on Vihdissä 96 ja Karkkilassa 34.

Partanen kertoo, että tartuntoja ei kuitenkaan viimeiseen kahteen viikkoon ole todettu yli 60-vuotiaille.

– Tämä varmasti kuvastaa rokotekattavuutta.

Tartunnanjäljitys sujuu edelleen reaaliaikaisesti, Niko Partanen kertoo.

– Tartunnat tulevat edelleen useasta eri lähteestä. Tartunnanlähde on jäänyt enemmän piiloon kuin aiemmin.

Tartuntojen lähde on tällä hetkellä selvillä 70 prosentissa tapauksissa. Perheen sisäiset tartunnat ovat edelleen yleisimpiä, mutta perheisiin koronavirus on tullut monta reittiä: yksityistilaisuuksista, harrastuksista, päiväkodeista, koulusta.

Koulujen osalta Partanen huomauttaa kuitenkin, että laajalla maskien käytöllä on onneksi myös vältytty monilta joukkoaltistumisilta, karanteeneilta sekä jatkotartunnoilta.

– Maskin käyttö on hyvä aina kun liikkuu yleisissä tiloissa, Partanen sanookin ja selittää, että maski vähentää aerosolien leviämistä huoneilmaan ja yhtä lailla myös suojaa niitä hengittämästä.

– Tautia on edelleen liikkeellä, edelleen pitää harkita omaa toimintaa ja välttää myös ylimääräisiä kontakteja, Partanen muistuttaa.

Vihdissä on joukkoaltistumisia todettu viime viikolla kolmessa paikassa Nummelassa: Kuoppanummen koululla, Luontolan päiväkodissa sekä Hiiden Kirppiksellä.

Sekä päiväkodin että koulun altistuneet on kontaktoitu, asetettu karanteeniin ja ohjattu koronatestiin tartuntatilanteen kartoittamiseksi. Kuoppanummenkoulun ja Luontolan päiväkodin toiminta jatkuu muutoin normaalisti.

Hiiden Kirppiksellä altistuminen on tapahtunut keskiviikkona 12. toukokuuta kello 13.30-14.30.

Kirpputorilla tuohon aikaan olleiden tulee seurata oloaan: jos koronavirukseen liittyviä oireita ilmenee neljäntoista päivän sisällä altistumisesta, tulee hakeutua koronavirustestiin. Oireita voivat olla kuume, yskä, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys ja ripuli tai vatsakipu ilman muuta ilmeistä syytä. Väkijoukkoja ja lähikontakteja tulee välttää.