Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdissä muutetaan nurmikkoja niityiksi

Vihdin kunta aloittaa luonnonmonimuotoisuutta tukevan sekä teoreettisesti laskennallisesti hiilidioksidipäästöjä vähentävän nurmikoiden hoidon. Tämä tarkoittaa käytännössä paikoittain pidempää ruohovartista kasvillisuutta. Tarkoituksena on selvittää samalla, minkälaista siemenpankkia viheralueilla mahdollisesti jo on ja millaista työtä pitää tehdä, jotta alueista saadaan niittymäisempiä.

Ensisijaisesti yritetään monipuolistaa viheralueiden kasvivalikoimaa, jolla parhaimmillaan tuetaan luonnonmonimuotoisuuden säilymistä. Siten voidaan antaa erilaisille hyönteisille enemmän elintilaa. Lisäksi, jos kaikki sujuu hyvin, niin esteettisyyttäkin voitaneen kehittää mahdollisesti niittykasvien lajivalinnoilla, kunhan ensin selvitetään nykyiset lajit. Niityt eivät kuitenkaan synny päivässä, eikä vuodessa ja niiden ulkonäkö vaihtelee vuosittain kasvuoloista riippuen. Niityt tarvitsevat hoitoa, varsinkin kylvöniityt alkuun, ennen kuin lajisto vakiintuu. Toimenpiteestä voi tulla säästöjä pitkällä tähtäyksellä nurmikonleikkuukertojen harventuessa.

Luonnollisesti pitkä heinä lisää hyönteisiä ja joillekin pieneläimille suojaa. Se voi paikoin vaatia myös totuttelua, sillä se poikkeaa jonkin verran hoidetusta rakennetusta ympäristöstä. Tämä ensimmäinen vuosi on kokeilu, jonka perusteella toimintaa kehitetään ja haetaan niitä oikeita kohtia niittymäisille alueille.

Oletettavasti koiranputki on valtakasvina näillä niityillä, sillä maaperä on paikoin hyvin rehevää ja kosteaa. Lisänä voi olla myös nokkosta ja hierakoita tavallisten heinien lisäksi. Syy sille, miksi näin haluamme vihertoimessa tehdä on se, että perhoset suosivat heinien lisäksi mm. voikukkia, pajuja, suolaheiniä, virnoja, apiloita, ohdakkeita.

Käytävien reunat pidetään matalana, jotta ruohovartiset eivät rehottaisi käytäville ja liikkuminen viheralueilla on sujuvaa. Paikallisesti voidaan eri kohteisiin pohtia myös ns. leikattuja nurmikävelypolkuja, jotta niityn keskellekin pääsee kävelemään.

Kuntalaiset voivat esittää kantansa johtavalle puutarhurille ensisijaisesti sähköpostilla, mutta puheluihin pyritään myös vastaamaan töiden niin salliessa.