Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi viikkoa aikaa ennakkoäänestää

Ennakkoäänestys alkaa: Erikoisuutena Vanjärven ”drive in – walk in” äänestyspaikka ulkona urheilukentällä. Lukiossa ja Luksiassa voivat äänestää vain opiskelijat ja henkilökunta.

– Toivon, että ihmiset äänestäisivät poikkeuksellisen paljon ennakkoon. Se on varminta, sanoo Vihdin keskusvaalilautakunnan sihteeri, kunnan hallintopäällikkö Antti Luukkanen.

– Jos vaalipäivänä on flunssassa tai pahimmillaan karanteenissa tai eristyksessä, pääsee kyllä äänestämään kunnossa kuin kunnossa, mutta erityisjärjestelyin.

– On ihmisiä, jotka pitävät varsinaisen vaalipäivän korkeassa arvossa. Hieno ajatus sinänsä, mutta nyt kannattaa heidänkin harkita ennakkoäänestystä.

Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona ja kestää tuplasti pidempään kuin normaalisti: kaksi viikkoa. Vihdin ennakkoäänestyspaikoista kolme on auki joka päivä, kaksi viikkoa putkeen.

– Nummelan seurakuntakeskuksessa mennään yhdestä ovesta sisään ja tullaan toisesta ulos. Kirkon sisäänkäynnissä on luiska, ja poistuessa voi käyttää hissiä ta portaita, Luukkanen kertoo.

– Prismassa äänestyspaikkaan on yksi sisäänkäynti käytävältä, lähempänä ”sinisen kirkon” puoleista päätyä. Jos seuraa Prisman noutopisteen kylttiä ja tulee siitä ovesta sisään, pääsee lähelle äänestyspaikkaa.

Henkilötodistus mukaan. Saa olla epävirallinenkin. Kunhan voidaan tunnistaa.

Antti Luukkanen, keskusvaalilautakunnan sihteeri

Kolmas päivittäin auki oleva on kirkonkylän Liikekeskus Pääkonttori.

Vanjärvellä on kumpanakin sunnuntaina kahden tunnin ajan ”drive in – walk in” -äänestyspaikka.

– Vanjärven päiväkoti on niin ahdas, että äänestyspaikka on siirretty läheiselle koulun ja päiväkodin urheilukentälle. Siellä saa äänestää autosta. Joku voi tulla hevosellakin. Motoristin ei tarvitse riisua varusteitaan, paitsi kypärä. Vanjärvi on siis hyvä vinkki äänestäjien sunnuntaiajelulle – mutta yksi kerrallaan äänestämään, Luukkanen muistuttaa.

Vihtijärvellä ennakkoäänestyspaikkana on koulu molempina sunnuntaina kolmen tunnin ajan. Vihtijärvi on ainoa paikka jossa on tarjoilua: kyläyhdistys tarjoaa perinteisesti äänestäjille kahvit, nyt pihalla.

Vihdin lukio ja Luksia Ojakkalantie 2:ssa toimivat ensi kertaa ennakkoäänestyspaikkoina, yhtenä päivänä kahden tunnin ajan.

– Äänestysmahdollisuus haluttiin tuoda nuorten lähelle. Koronan takia kouluille ei saa mennä ulkopuolisia, joten nämä äänestyspaikat on tarkoitettu opiskelijoille ja henkilökunnalle. Jollei olisi koronaa, ne olisivat kaikille. Toimitsijat ohjaavat tarvittaessa lähimpään ennakkoäänestyspaikkaan eli Nummelan seurakuntakeskukseen.

Koronatilanne on lisännyt vaalitoimitsijoiden määrää. Heitä tarvitaan ennakkoäänestyksessä noin 30, lisäksi parikymmentä taustalla. Vaalipäivänä on töissä noin 100 ihmistä. Ensimmäistä kertaa ihmisiä on itse ilmoittautunut toimitsijoiksi, sanoo Luukkanen tyytyväisenä.

Koronan takia äänestyspaikoilla on maskisuositus – maskeja on tarjolla, samoin käsidesiä. Turvavälit on pidettävä. Toimitsijoiden ja äänestäjien välissä pöydillä on suojapleksit. Kunta tarjoaa kynän, mutta omaakin saa käyttää – paitsi tussia ei.

– Kaiken yli kulkee punainen lanka: pyritään näyttämään, että äänestäminen on turvallista.

Kotiäänestykseen ilmoittautuminen on auki 1.6. kello 16:een asti.