Erkki Kuuttila (60) koki äimistyksen hetkiä maanantaina iltapäivällä astellessaan Karkkilan Työväenopiston toimitilojen yläkertaan.
Tarjolla oli koronaturvallisesti kahvitus, Kuuttilan sävellyksistä koottu potpuriesitys sekä juhlallinen hetki:
Kuuttila vastaanotti Kansalaisopistojen liiton hallituksen myöntämän 30-vuotisansiomerkin ansiokkaasta työstä opistotoiminnan hyväksi.
Erkki Kuuttila on maineikas rock-kitaravirtuoosi ja musiikinopettaja, jolla on vuosikymmenten aikana ollut suuri määrä oppilaita erityisesti Karkkilassa ja Vihdissä.
Kitaransoittoa Erkki Kuuttila on opettanut muun muassa Viihdeässien musiikkikoulussa.
Monille vihtiläisille hän on tullut tutuksi Karkkilassa pitkään järjestettyjen Sunset Beach Partyjen eräänä esiintyjänä.
Musiikkimies henkeen ja vereen saapui yläkertaan käsissään vuonna 2016 opiston kitaranrakennuksen kurssilla rakentamansa kitara, jonka raaka-aineina olivat muun muassa vaahtera, raita, kirsikkapuu ja hirven sääriluu.
Kuuttila pyydettiin tilan keskiöön ja rehtori Jari Valtari sekä opistosihteeri Mari Rautiainen asettuivat onnitteluasemiin.
Valtari rakensi historiallista näkymää kevääseen 1991, jolloin Kuuttila aloitti työnsä opistossa.
– Neuvostoliitto oli tällöin vielä olemassa, markka oli Suomen valuutta, syvä lama oli tulossa, Esko Aho oli Suomen pääministeri ja Irwin Goodman kuoli.
Kuudesta Erkki Kuuttilan sävellyksestä loihtimansa potpurin tilaisuudessa esittivät Lasse Talvitie, Juha Pihlaja ja Sanna Hilska.

Kuuluisuuteen musiikkimies Kuuttila on kohonnut myös ukulelemusiikkinsa ansiosta.
Tämä tapahtui oikeastaan puolivahingossa. Kuuttila oli lähdössä kymmenen vuotta sitten Puulalle juhannukseksi ja pohdiskeli mukaan otettavia varusteita sekä niiden määrää.
Kitara ei olisi sopinut kajakin kyytiin, joten Kuuttila päätti piipahtaa Nummelassa Viihde-Ässässä ja ostaa myyntiin tulleen ukulelen.
Soittimen viritys oli määränpäässä haasteellista, mutta ukulelen virittämisen salat taitanut kaveri antoi puhelimitse avainsävelen.
Ukulele on 1880-luvulla Havaijilla kehitetty kielisoitin, rakenteeltaan pienikokoinen nelikielinen kitara, jonka juuret ovat Portugalissa.
Ukulele sai heti vahvan otteen Erkki Kuuttilasta; hän osti laadukkaamman soittimen ja ensimmäinen ukulelekonsertti järjestettiin Karkkilassa jo saman vuoden jouluna.
Niihin aikoihin opiston rehtori Jari Kymäläinen kyseli Kuuttilalta ideoita musiikinopetuksen kurssiohjelmaan.
Kuuttila heitti idean ukuleleopetuksesta. Kymäläinen rakensi lyhytkurssin – loppu on historiaa.
Karkkila nousi Suomen ukulelepitäjien kärkeen. Kukulele-festareiden siemenet oli kylvetty.
Ukulele nousi perusopetukseen koulusoittimeksi ja lasten vanhemmatkin alkoivat kiinnostua perinteisten koulusoittimien hienosointisen korvaajan näppäilystä.
– Kynnys oppia ukulelen ihan perusasioita on matala, mutta etenemisessä haastetta riittää. Ukulele on koukuttava, Erkki Kuuttila kuvailee ukulelen soittamista.
Korona on kuritti vahvalla kädellä Karkkilan Kululele-festarien järjestämistä viime vuonna, mutta tänä vuonna näyttää ainakin hivenen valoisammalta.
Elokuun alkupuolelle on suunnitteilla ainakin pienimuotoisia iltakonsertteja ja varsinainen tapahtuma on suunnitteilla elokuun 6.-7. päiviksi niin, että perjantaina olisi iltakonsertti ja lauantaina päiväkonsertti.
Kuuttila muistelee 1990-luvun alkupuolta, jolloin Suomeen iskenyt lama löi mielet mataliksi, mutta kitaran soittaminen tarjosi hyvin monille henkireiän kurjuuteen.
Erkki Kuuttilalla olisi ollut mitä ilmeisin sauma lähteä kitaravirtuoosina esiintymään lavoilla ympäri maailmaa.
Hän valitsi elämänsä valtaväyläksi musiikin opettamisen.
Hän ei ole katunut päätöstään – työtä on riittänyt myös korona-aikana.
Kuuttila kuvailee korona-aikaa, jolloin lukemattomat freelance-muusikot ovat ajautuneet vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin kun tulot ovat tyystin loppuneet eikä apua ole tullut mistään.
– Saapa nähdä millainen koronatilanne on syksyllä. Näin ne vuodet kaiken kaikkiaan työssä vierivät kun viihtyy, Erkki Kuuttila tiivistää elämäänsä musiikin parissa.
Erityisen tyytyväinen Kuuttila kertoo olleensa niistä hetkistä, jolloin musiikkitapahtumissa lavalla on ollut hänen entisiä oppilaitaan.
Kuuttilan lukuisista oppilaista on kehittynyt menestyneitä soittajia.
Arvossaan on myös Erkki Kuuttilan sävellystyön monipuolisuus – ei vähiten ukulelen soittajien keskuudessa.