Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puhtausalan ammattilaiseksi oppisopimuksella: ”Olen ylpeä, että päätin jatkaa”

Karla Molina valmistui nyt toukokuussa puhtausalan ammattilaiseksi, laitoshuoltajaksi. Hän suoritti ammattitutkintonsa Nummelan Luksiaan, mutta opintopolku ei ollut tavanomainen: Molina opiskeli oppisopimuksella.

Oppisopimuksella opiskellessa pääosa oppimisesta tapahtuu työpaikalla, samalla kertaa voi siis tehdä työtä ja opiskella.

Molina työskentelee Linda Clean -yrityksessä, jossa hänen työpaikkaohjaajanaan oli yrittäjä Jennifer Kaarlela. Ohjaaja kävi opiskelijan mukana myös lähiopetustunneilla, koska Molinan suomen kielen taito ei olisi alkuun riittänyt itsenäiseen opiskeluun.

– Olin niin kuin sanakirja hänen vieressään, kaksitoista vuotta Suomessa asunut Kaarlela naurahtaa. Kaarlelan synnyinmaa on Ecuador ja Molinan Venezuela. Espanja onkin kumpaisenkin äidinkieli.

Opiskeluaikana naiset puhuivat sujuvasti espanjaa – mutta ammattisanaston aina suomeksi: espanjankielisissä lauseissa vilahteli siis muun muassa sellaisia sanoja kuin käsineet, mikrokuitupyyhe ja sanko.

– Siivoojan tehtävä on edistää ihmisten hyvinvointia ja kun siivooja itse kokee sen näin, hän tietää tekevänsä tärkeää työtä, yrittäjä Timo Kaarlela sanoo.

– Olemme yrityksenä halunneet luoda ammattiylpeyden kulttuuria, Kaarlela jatkaa. Työn tulee tuntua mielekkäältä ja merkitykselliseltä. – Osaaminen on yksi merkityksellisyyden pilari.

Jennifer ja Timo Kaarlelalle arvostavat työntekijöissään oppimishalua.

– Meille on tärkeätä, että pystymme antamaan työtä niille, joilla on motivaatiota ja halu kehittyä ammattilaisiksi. Alalla on töitä ja mahdollisuuksia mennä eteenpäin, Timo Kaarlela toteaa.

Karla Molina on nyt kolmas Linda Cleanin työntekijöistä, joka on suorittanut tutkinnon oppisopimuksella.

– Tällä tavalla työntekijöiden osaamistaso nousee, mikä on loistojuttu meille. Mitä enemmän he oppivat, sitä enemmän vastuuta heille voi antaa, Timo Kaarlela sanoo. Ammattitaitoiset, tutkinnon suorittaneet työntekijät ovat toki valtti myös asiakkaiden suuntaan.

Eikä siinä kaikki.

– Ihan työntekijöiden oman tulevaisuuden varmistamiseksi ammattitutkinto on hienoa olla olemassa, Timo Kaarlela sanoo.

Karla Molina on itsekin tyytyväinen ja ylpeä tutkinnostaan. Helpolla se ei kuitenkaan tullut, vaan opiskelu vaati sitkeyttä.

Osaamista alalta Molinalta kyllä löytyi – suurin haaste oli kieli. Näyttösuunnitelman kirjoittaminen suomeksi ei tuntunut mahdolliselta.

– Ei jaksa, ei pysty, Molina kertoo ajatelleensa. Vaikka tutkinto oli jo loppusuoralla, kävi luovuttaminenkin mielessä.

– Olen todella ylpeä, että päätin jatkaa, Karla sanoo nyt.

Molina saapui Suomeen reilu kolme vuotta sitten Venezuelasta, jossa hän oli lastentarhaopettaja. Molina kertoo, että siivoojan työtä ei hänen kotimaassaan arvostettu, mutta itse hän nyt pitää työstä ja arvostaa alaa.

Karla Molina aloitti työt Linda Cleanissa pian Suomeen saavuttuaan vuonna 2018. Kotimaan ja perheen jättäminen on edelleen kipeä asia, mutta hän sanoo olevansa onnekas päästyään Suomeen. Ja nyt myös Karlan veli on Suomessa ja niin ikään töissä Linda Cleanilla.

Oppisopimusopinnot Molina aloitti syksyllä 2019, ja tämän vuoden maaliskuussa hän antoi viimeiset näyttönsä.

– Korona on vaikuttanut paljon siihen, miten näytöt suoritetaan. Onneksi ne oli mahdollista tehdä videoina, Jennifer Kaarlela huomauttaa.

Näyttöjä Molina antoi esimerkiksi kotisiivouksesta ja tekstiilihuollosta.

– Olen kiitollinen Luksialle, että sain mahdollisuuden, Molina sanoo. Hän ja Kaarlelat kiittelevät Luksian opettajia innostuneiksi ja yhteistyötä hyvin toimivaksi.

Alan jatko-opintoja Molina ei vielä suunnittele – jonkinlaista opiskelua kuitenkin.

– Ajokortti ensin, nainen virnistää.