Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdissä 27 uutta koronatartuntaa – Koronarokotukset: ”Täyden suojan saaneita alkaa olla koko ajan enemmän”

– Tilanne ei ole niin hyvä kuin voisi olla, kuvailee Perusturvakuntayhtymä Karviaisen ylilääkäri Mia Jernfors alueen koronatilannetta.

Karkkilan osalta näyttää kyllä hyvältä: koronatartuntoja on viimeisen kahden viikon aikana todettu vain yksi ja ilmaantuvuusluku 100 000 henkeä kohden on viimeisen kahden viikon ajalta 11.

Vihdissä tartuntoja sen sijaan on viimeisen kahden viikon aikana todettu 27. Ilmaantuvuusluku kahden viikon ajalta 100 000 henkeä kohden on 92.

– Ilmaantuvuusluku on pitkään ollut koko Karviaisessa 80 molemmin puolin, eikä se vain lähde laskuun.

Jernfors sanoo, että ilmaantuvuusluvun paikoilleen pysähtymistä on havaittavissa koko Hus-alueella ja jopa valtakunnallisestikin.

– Toivoisin, että ihmiset kävisivät pienestäkin poikkeavasta oireesta koronatestissä, Mia Jernfors sanoo ja harmittelee: – Osa katselee viikon, puolitoista ennen kuin menee testiin.

Toukokuun alusta testissä on käynyt keskimäärin 100 ihmistä päivässä. Joukkoaltistuksiin liittyen on ohjattu isompia määriä testattavaksi ja tällöin on voinut testissä käydä yli kaksisataakin ihmistä päivässä.

Jernforsin mukaan liikkeellä on herkästi leviäviä variantteja, mikä näkyy siten, että jos yksi perheessä sairastuu, muutkin perheenjäsenet virustartunnan saavat.

Karviaisen alueen viimeisimmistä tautitapauksista 16 on todettu alle 20-vuotiailla. Yli 40-vuotiaissa tartuntoja on hyvin vähän, ikäihmisissä ei juuri lainkaan.

– Rokotussuoja näkyy, Jernfors toteaa.

Vs. valmiuskoordinaattori Joanna Immonen sanookin rokotusten edenneen hyvin.

– Lähiviikkoina tehosteiden määrä kasvaa. Täyden suojan saaneita alkaa olla koko ajan enemmän.

60-69-vuotiaista on rokotettu jo 83 prosenttia, 50-59-vuotiaista 74 prosenttia. Sen sijaan Immonen sanoo olevansa huolissaan seuraavasta ikäryhmästä, 40-49-vuotiaista, joiden ajanvaraus avattiin viime viikolla.

– Ajanvaraus on hiipunut, Immonen toteaa. – Toivomme, että väestö motivoituisi myös tässä ikäryhmässä aikoja varaamaan.

Hän sanoo, että alkuun aikoja oli 40-49-vuotiaille tarjolla vain vähän.

– Tipoittain tuleva tieto rokotemääristä aiheutti sen, ettei voitu avata valtavasti aikoja. Aikojen niukkuus kesti kuitenkin vain muutaman päivän.

– Olisi tärkeää, että rokotetta otettaisiin. Se antaa suojaa myös läheisille, Karviaisen terveysjohtaja Pippa Laukka muistuttaa.Hän toivookin, että kuntalaiset suunnittelisivat lomansa ”rokotus edellä”.

– Oman rokotusajan tietää hyvissä ajoin ja sen pystyy varmasti ottamaan huomioon lomasuunnitelmissa. Nautitaan turvalisesti kesästä!