Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luomujoulukuusissa töitä kesälläkin

TTS vieraili: Metsätalousyrittäjiksi opiskelevat pääsivät istutustöihin.

Työtehoseuran opiskelijat kävivät tutustumassa metsänistutukseen Kaitilan Kuusen vieraina Haimoossa lauantaina.

– Päivän aluksi Kaitilan isäntä Pekka Anttonen kertoi meille joulukuusen kasvatuksesta ja alan liiketoiminnasta. Saimme myös oppitunnin joulukuusien istuttamisesta ja niiden hoidosta, aina kuusien leikkaamiseen ja myyntitoimintaan asti, kertoo kouluttaja Arto Kettunen Työtehoseurasta.

TTS Työtehoseura on ammatillinen oppilaitos Nurmijärvellä.

– Metsäalan koulutustarjontaamme kuuluu metsätalousyrittäjän ammattitutkinnon lisäksi metsäkoneen kuljettajan perustutkintokoulutusta.

Metsätalousyrittäjiksi opiskelevat vieraat pääsivät iltapäiväksi istutustöihin – sekä kuusiviljelmän tarkkuutta vaativaan istutukseen että normaaliin mätästettyyn metsämaahan tehtävään istutukseen.

– Päivä Kaitilan Kuusen vieraana oli hyödyllinen monessa mielessä: opiskelijat saivat näyttötutkintoon istutuksen näytön, ja samalla autoimme Pekkaa kevään istutustöissä. Samalla saimme kaikki rautaisannoksen joulukuusen kasvatuksesta metsätalousyrittäjän liiketoimintana, Kettunen toteaa.

Meinaamme jatkaa. Koko perhe on tässä mukana.

Pekka Anttonen, Kaitilan Kuusi

Nokipannukahveilla oli parikymmentä ihmistä: opiskelijoita, opettajia sekä Kaitilan omaa väkeä ja kesätyöntekijöitä.

Kaitilan perheviljelmällä on erikoistuttu luomujoulukuusten kasvatukseen ja myyntiin. Pari vuotta sitten Kaitilassa retkeili ja kokousti Joulupuuseura, jonka jäsen Kaitilan Kuusi itsekin on. Myöhemmin samana vuonna vieraili norjalainen valtuuskunta.

– Luomukuusten kierto on keskimäärin kymmenen vuotta, plus–miinus kaksi vuotta. Uusia puita istutetaan joka vuosi. Meinaamme jatkaa; koko perhe on mukana, myös kolme lasta ja kolme lastenlasta, kertoo Pekka Anttonen.

Kaitilassa viljellään useampaa kuusilajia. Anttosen mukaan kuluva kevät on ollut suotuisa, koska on saatu sadetta eikä ole ollut liian kuuma.

Kaitilan Kuusen oma tilamyynti on kasvanut.

– Ennätyssesonki oli koronajoulu, jolloin pääkaupunkiseudulta tuli paljon asiakkaita. Kuusen haku oli samalla elämysretki. Eikä yhtään reklamaatiota kuusista tullut.