Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matonpesupaikat avattiin Vihdissä

Kesäriitti: Vihdissä neljä matonpesupaikkaa. Vain Ojakkalassa pestään järvivedellä. ”Matonpesu on mukavaa hommaa. Toivottavasti monet ehtivät mattojaan pesemään.”

Mattojen peseminen ulkona matonpesupaikoilla on monelle vuotuinen kesäriitti. Rentouttava pesupuuha on hyötyliikuntaa parhaimmillaan ja tuo tuoksuineen lapsuuden kesät mieleen:

– Mattojen peseminen matonpesupaikalla tuo oman lapsuuden mieleen. Olen lapsesta asti pessyt mattoja kesällä ulkona. Pesimme mattoja Karkkilassa Karjaanjoen virtaavassa vedessä. Joessa oli peltitynnyrit, joiden sisällä seisten mattojen peseminen hoitui. Yletin juuri pesemään mattoja tynnyrin pesutasolla. Pesimme lapsuudessa mattoja myös Lohjanjärvessä, jonka rannalla mökkimme sijaitsi. Mattopesu oli joka kesäinen ohjelmanumero, jossa eväiden syömisellä oli tärkeä rooli.

– Nykyään pesen matot joka vuosi joko Enärannan tai Hiidenveden matonpesupaikoilla Nummelassa, Elsa Pitkonen kertoi Enärannan matonpesupaikalla.

Elsa Pitkonen pesee yleensä kotinsa ja yrityksensä Päivikin Kukan matot vasta syksyllä. Tänä vuonna hän lähti poikkeuksellisesti matonpesuun alkukesästä heti, kun matonpesupaikat avattiin. Pesukaverina oli maanantaina Juuso Joutsio.

– Etenkin näin korona-aikana tämä on mukavaa puuhaa. Pääsee ulkoilmaan ja matonpesu on hyvää liikuntaakin. Enärannan matonpesupaikalle paistaa aurinko koko päivän ja matot kuivuvat auringossa nopeasti. Tämä on melkein kuin ulkomaille matkustaisi, Elsa Pitkonen naurahti.

Mattojen peseminen matonpesupaikalla tuo lapsuuden mieleen.

Matonpesijä Elsa Pitkonen

Vihdissä on neljä matonpesupaikkaa. Kaikki pesupaikat avattiin maanantaina. Matonpesupaikat sijaitsevat Vihdin kirkonkylässä Pitäjänkeskuksessa, Nummelassa Hiidenrannassa venerantaan menevän tien vieressä, Nummelassa Enärannassa sekä Ojakkalassa Enäjärven rannassa.

– Kaikki pesupaikat ovat kunnan hallinnassa. Vesilaitos hoitaa tekniikan eli veden ja Vihdin kunnan puutarhaosasto hoitaa ympäristön. Enärannan, Hiidenrannan ja Vihdin kirkonkylän matonpesupaikoissa on verkostovesi. Ojakkalassa on järvivesi, valottaa kunnan tekninen johtaja Matti Kokkinen.

Matonpesupaikat tarkistettiin ennen käyttöönottoa. Mitään merkittäviä töitä paikoissa ei ollut tarpeellista tehdä.

– Vedet päälle, muutamia hanoja sekä altaiden pohjatulppia meni vaihtoon, ei sen kummempaa. Ojakkalan osalta homma on hieman työläämpi johtuen järviveden käytöstä. Ojakkalassa esimerkiksi asennettiin pumppu ja imuputki, jotka täytettiin, Matti Kokkinen jatkaa.

Matti Kokkinen kannustaa kaikki vihtiläiset pesemään mattoja:

– Matonpesu on mukavaa hommaa. Toivottavasti mahdollisimmat monet ehtivät kesän aikana mattojaan pesemään.

Pesupaikoilla toivotaan hanojen osalta rauhallista käyttöä. Jos ongelmia, korjattavaa tai häiriöitä ilmenee niin ilmoituksen voi tehdä vesilaitoksen vikailmoitusnumeroon: 0500-216982. Matonpesukohteissa on kyltti, josta puhelinnumero löytyy.