– Isä Erkki Anttilalla oli maalausliike Pusulassa, isoveli Valto perusti maalausliikkeen Hyvinkäälle ja myös veljeni Eero teki maalaustöitä omaan laskuun. Kun minua sitten pyydettiin maalaamaan Karkkilan Korpelan rivitaloasunnot ja seurakunnan leiriranta, päätin myös minä ryhtyä yrittäjäksi, kertaa Asko Anttila omaan laskuun ammatinharjoittajaksi ryhtymisen lähtökohdat ja täsmentää, että työskenteli ennen yrittäjäksi ryhtymistään isänsä hommissa.
– Oppini sain isältäni. Silloin maalit keitettiin itse, paperityöt tehtiin käsityönä ja oli vain lankapuhelin, kuvailee Asko 60-lukua ja muistelee miten tuolloin työmaat Karkkilaa kauempana tarkoittivat asumista työmaalla.
Pääasiassa työmaat olivat kuitenkin Karkkilassa missä isoin yksittäinen työllistäjä oli Högforsin tehdas ja tehtaan rakennuttamat tyyppitalot.
– Palkkasin muutaman maalarin melko pian, kun olin ryhtynyt yrittäjäksi. Vuodesta 1977 alkaen yhä useampi työmaa oli kuitenkin jo Helsingissä. Työt sain sillä, että olin Karkkilan viinakaupan remonttityömaalla tutustunut Helsingissä urakoivaan rakennusalan yrittäjään Antti Fäldtiin.
Vuonna 1983 Askon yritys muuttui toiminimestä kommandiittiyhtiöksi. Enimmillään yritykseen oli palkattuna kuusi maalaria.
Töitä oli aamusta iltaan ja myös viikonloppuisin aina 90-luvun alun lamaan saakka. Lamavuosina Asko joutui sopeuttamaan toimintaa ennen kaikkea siksi, että useampi rakennusliike meni konkurssiin.
– Konkurssin tehneisiin yrityksiin jäi saamisia sisään enemmän kuin mitä oli vuosiansioni, kuvailee Asko haastavia vuosia.
13-vuotias Pasi Anttila ei lamasta hätkähtänyt.
– Olet vielä aika nuori, toppuuttelin poikaa, kun sain vastauksen: ”Ja minä tulen!”, muistelee Asko kesää mistä alkaen sai pojasta itselleen työkaverin.
Pasi antoi Askolle syyn pysyä kehityksessä mukana.
Kommandiittiyhtiönä aloittanut yritys vaihtui vuonna 1993 osakeyhtiöksi ja yritykseen ostettiin Pasin innoittaman ensimmäinen tietokone.
Vuonna 1995 vasta 18-vuotias Pasi otti hoitaakseen yrityksen palkka- ja taloushallinnon. Vuotta myöhemmin hän valmistui ammattikoulusta maalariksi. Saman vuonna Maalaamo Anttila urakoi Helsingin uimastadionin peruskorjauksen.
Vuonna 2001 Pasi valmistui materiaalitekniikan insinööriksi ja vuonna 2004 Maalaamo Anttila perusti maalikaupan.
– Olin päättänyt, että en ryhdy kilpailijaksi Karkkilassa jo olemassa olleelle maalikaupalle. Yrittäjät olivat perhetuttuja ja me olimme maalikaupan asiakkaat, selvittää Asko ja täsmentää, että perusti oman maalikaupan vasta, kun tuo maalikauppa lopetti toimintansa.
Toimintansa Anttilan maalikauppa aloitti Painopalvelun nykyisissä tiloissa. Sittemmin vuonna 2008 maalikauppa eriytyi omaksi yrityksekseen nimellä Värisilmä Anttila. Vuodesta 2010 alkaen yritykset Asko Anttila sekä Värisilmä Anttila ovat toimineet nykyisellä paikallaan Karkkilan teollisuuskylässä.
Vuonna 2000 Anttila urakoi Kiljavan sairaalan peruskorjauksen, joka on yrityksen historian isoin yksittäinen maalausurakka.
2010-luvulla toimintamuoto on siirtynyt aliurakoinnista suoraan loppuasiakkaalle tehtävään urakointiin.
– Olemme vastavirran yritys. Rakennusalan yritykset keskittyvät usein yhteen erikoisalaan eli suurempien hankkeiden aliurakointiin. Me puolestaan tarjoamme rakennusalan osaamista useilla erikoisaloilla toimien kohteiden pääurakoitsijana, selvittää Pasi ja perustelee haluavansa toimia mieluummin erilaisten haastavien hankkeiden parissa kuin vain maalata laajaa kipsiseinäpintaa isojen rakennusliikkeiden armoilla.
– Tänä päivänä yrityksen liiketoiminnasta puolet on erilaisia maalaustöitä ja toinen puoli korjausrakentamista.
Korjausrakentamisen kasvu tulee siitä, että ihmiset tekevät yhä vähemmän itse remonttejaan.
Pasi Anttila korostaa, että yrityksellä on pitkäaikaisia ja luotettavia yhteistyökumppaneita, jotka tarvittaessa tekevät rakennusalan erikoistyöt.
Avaimet käteen -pintaremontteja Anttila on toteuttanut vuodesta 2012 alkaen muun muassa Dressman ja Cubus- ketjuille.
– Kerran menimme jelppaamaan yhdessä remontissa. Sen tuloksena olemme toteuttaneet näille yrityksille 75 avaimet käteen vaatemyymälää Etelä- ja Keski-Suomen alueella.
Asko Anttila ja Värisilmä Anttila työllistävät tänä päivänä noin 20 henkeä, mutta Pasin työpäiviin ei kuuluu yhtään maalaamista.
– Organisoin ja teen projektijohtoa, kuvailee Pasi työviikkoaan.
Pasin vaimo Johanna Anttila toimii Värisilmän toimitusjohtajana. Nummelaan Anttilat avasi Värisilmäliikkeen vuonna 2016. Asko puolestaan toimii edelleen Asko Anttilan hallituksen puheenjohtajana, vaikka on ollut vuodesta 2010 alkaen eläkkeellä.
– Joskus Pasi soittaa, että viittiiks heittää työmaalle tavaraa, kuvailee Asko nyt enää satunnaista osallistumistaan yrityksen arkeen.