Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin valtuustolla viiden tunnin kokous: Maaseuturakentamisen uudet periaatteet saatiin maaliin

Emätilatarkastelu-sana tulee jo päättäjilläkin korvista ulos.

Vihdin kunnan maaseuturakentamisen uudet periaatteet hyväksyttiin yksimielisesti ja runsain puhein kunnanvaltuustossa tiistaina. Iso ja tunteita herättänyt asia saatiin maaliin valtuustokauden viimeisessä maratonkokouksessa. Kyseessä on kompromissi, johon päättäjät kuitenkin tuntuvat olevan melko tyytyväisiä uutena työkaluna.

Koko Vihti tulee pitää asuttuna, mutta asuttamisen tulee olla oikeudenmukaista ja tasapuolista kaikille maanomistajille, totesi Mike von Wehrt Kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa.

Emätilatarkastelu-sana on tullut liiankin tutuksi päättäjille Vihdissä viime vuosina. Maaseuturakentamisen uusien periaatteiden myötä emätilatarkastelun poikkileikkausvuotta ollaan nyt muuttamassa vuodesta 1959 vuoteen 2000, mutta ei kertarysäyksellä.

– Maanomistajien tasapuolisen kohtelun takia vuosilukua ei voi noin vain vaihtaa, vaan se tarvitsee hyvät perustelut. Nyt meillä on malli, jossa vuotta 2000 käytetään lähtökohtana Tervalammen osayleiskaavan laadinnassa. Sen kautta vuosiluvun muutos käy läpi maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen vuorovaikutteisen kaavaprosessin ja saa lainvoiman. Siten sitä on mahdollista soveltaa myös muille alueille tehtävissä suunnittelutarveratkaisuissa, von Wehrt selvitti.

Keskustan ryhmäpuheenvuorossa Pasi Saario huomautti, että enemmistö valtuutetuista on rakentamisen vapauttamisen kannalla.

Puheet alkavat muuttua teoiksi.

Pasi Saario (kesk.), kunnanvaltuutettu

– Puheet alkavat muuttua teoiksi. Tämä on askel kohti nykypäivää, ja lähtölaukauksena on Tervalammen osayleiskaava, Saario sanoi.

–  Tällä nyt mennään jatkokehittelyn pohjaksi. Kunnan kaavoitusyksikölle suuri kiitos mittavasta työpanoksesta: virkamiehet ovat jopa joutuneet jättämään eriäviä mielipiteitä tehtyihin päätöksiin, jotka olisivat johtaneet selviin laista poikkeaviin ratkaisuihin, kuvaili Sdp:n ryhmäpuheenvuorossa Pentti Pulkkinen.

Tämä on viesti maanomistajille siitä, että haja-aluetta halutaan kehittää. Oleellista on toivottaa asukkaat tervetulleiksi ja huolehtia, etteivät rakennuspaikan hakijat jää yksin kielteisten päätösten kanssa, painotti Liisa Ikonen Vihreiden ryhmäpuheenvuorossa.

– Nyt saavutettu kompromissi viranhaltijoiden kanssa voi olla hyvä alku uudelle kehitykselle kylissä. Vihti tarvitsee ohjelman tai strategian, jossa selkeästi määritellään toimenpiteet ja aikataulu, jolla kylien mitoittavia osa yleiskaavoja tehdään, puhui Markku Pietilä (kok.).