Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona kesävieras jo toista vuotta – Karviaisen terveysjohtaja Pippa Laukka toivoo ihmisten silti nauttivan kesästä

Edessä on jo toinen kesä koronaviruksen kanssa. Karkkilan ja Vihdin alueella tartuntatilanne on kesän alkaessa varsin rauhallinen, mutta Perusturvakuntayhtymä Karviaisen johtoportaassa tunnelma on odottava.

Rokotusten hyvästä edistymisestä huolimatta syytä riehaantumiseen ei ole.

– Tilanne täytyy nyt rauhassa seurata toukokuun loppuun: silloin nähdään alkukevään pyhäpäivien ja rajoitusten vaikutus tartuntoihin. Tämän pohjalta voidaan tehdä taas uusia linjauksia, toteaa Karviaisen terveysjohtaja Pippa Laukka.

Laukan luottamus koronatilanteen helpottamiseen on alkuvuodesta kohentunut selvästi. Eniten tähän on vaikuttanut rokotusten sujuva edistyminen.

Kesän rajoituksia Pippa Laukka ei lähde ennustamaan, koska tartuntatilanne elää koko ajan.

Hän sanoo, että kesästä saa nauttia, kaikesta huolimatta.

– Se, että Karviainen tukeutuu kansalliseen koronantorjuntastrategiaan ja noudattaa Aluehallintoviraston linjauksia, helpottaa päätöksentekoa.

Paikallisella tasolla otetaan huomioon se, miten rajoitukset vaikuttavat eri ihmisryhmiin. Esimerkiksi julkisuudessa paljon esillä ollut, koronarajoituksista johtuva lasten ja nuorten mielenterveyden heikkeneminen, on näkynyt myös Karviaisen pandemiatyöryhmän asialistalla.

– Olemme keskustelleet muun muassa kesäleirien järjestämisestä, Pippa Laukka kertoo.

Kesän viettoa ei Laukan mukaan tarvitse liikaa varoa – kunhan muistaa tietyt perusasiat.

– Toivon, että ihmiset pitävät kiinni rokotusajoistaan, jotta saamme kakkosvaiheen rokottamisen tehtyä. Rokote antaa hyvän suojan virusta vastaan, ja auttaa meitä kaikkia selviämään tästä kurimuksesta, Laukka sanoo.

– Toivon, että rokotus priorisoidaan, ja suunnitellaan kesän viettoa ”rokotus edellä”, eikä lähdetä perumaan varattua aikaa esimerkiksi mökkireissun vuoksi.

Pippa Laukka muistuttaa myös voimassa olevien suositusten ja rajoitusten noudattamisesta.

Turhan matkustamisen ja isojen tapahtumien välttäminen ovat edelleen hyviä keinoja pienentää riskiä saada koronatartunta.

Kolmas vinkki on silti Pippa Laukan mukaan se tärkein.

– Toivon, että jokainen ottaa kesästä ilon irti, latautuu, ja kerää voimia tulevaa varten. Kesästä voi rajoitusten puitteissakin nauttia monin tavoin: ulkoilemalla, uimalla, mökkeilemällä ja nauttimalla luonnosta, Laukka listaa.

Terveysjohtajan oma kesäloma sijoittuu heinäkuulle.

Laukan kesäsuunnitelmissa on mökkeilyä perheen kanssa isovanhempien mökillä Nuuksiossa. Myös liikunta kuuluu hänen kesäsuunnitelmiinsa. Laukka harrastaa miehensä kanssa triathlonia, joten juoksu, uinti ja pyöräily ovat olennainen osa lomanviettoa.

Heinäkuussa Laukan tavoitteena on tutustua paremmin Karkkilan luontokohteisiin.

– Olen saanut sosiaalisen median kautta hyviä vinkkejä Karkkilan ulkoilureiteistä. Nuuksion mökiltä ajaa lyhyessä ajassa Karkkilaan, joten luontokohteisiin tulee varmasti suunnattua joko patikoinnin tai polkujuoksun merkeissä, Pippa Laukka suunnittelee.