Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihti hoitaa jätevedet itse tulevaisuudessakin

Valtuusto: Muodollisesti yksimielinen päätös. Nummelan ja kirkonkylän puhdistamojen henkilöstö sai kiitosta.

Vihdin kunta hoitaa jätevesien puhdistuksen jatkossakin itse. Jollei lupia tähän saada, edessä on jätevesien johtaminen siirtoviemärin kautta Espooseen HSY:n puhdistamolle ja sieltä Itämereen. Kumpikin ratkaisu tarkoittaa Vihdille jätti-investointeja ja vihtiläisille vesimaksujen korotuksia.

Kunnanvaltuusto oli tiistaina yksimielinen, koska Sdp ja Vihreät eivät tehneet muutosesitystä kunnanhallituksen ehdotukseen. Valtuusto siis päätti, että Vihdin Vesi eli kunnan vesihuoltolaitos edistää ratkaisua, jossa Vihdin kirkonkylän puhdistamo uudistetaan ja Etelä-Nummelaan rakennetaan uusi puhdistamo, josta käsitellyt vedet puretaan Risubackajokeen Siuntionjoen vesistöön – kuten Nummelan puhdistamolta nytkin.

Ja mikäli tälle vaihtoehdolle ei saada tarvittavia ympäristölupia, edistetään ratkaisua siirtoviemärin toteuttamiseksi Espoon Blominmäen puhdistamoon.

Valtuuston päätöksen mukaisesti Vihdin Vesi toimittaa 30.6.2021 mennessä Etelä-Suomen aluehallintovirastoon suunnitelman, jota Nummelan jätevedenpuhdistamon nykyinen ympäristölupa edellyttää. Ympäristöluvan mukaisesti jätevedet tulee ensisijaisesti johtaa muualle kuin Siuntionjoen vesistöön, jonne ne nyt johdetaan Risubackajoen kautta.

Suunnitelmassa esitetään toimet, joilla kuormitus vähenee nykyisestä siten, ettei sillä ole merkittävää haitallista vaikutusta vesistössä purkupaikan alapuolella.

Nummelan ja kirkonkylän puhdistamojen osaava ja sitoutunut henkilöstö sai kiitosta valtuustossa, muun muassa Kari Viherkannon Keskustan ryhmäpuheenvuorossa.

Kokoomus-Rkp:n ryhmäpuheenvuorossa valtuutettu Markku Pietilä totesi, että Vihdin oma jätevesiverkosto on suhteellisen hyvässä kunnossa ja puhdistamoiden nykyinenkin taso vertailtaessa hyvä.

– On selvää, että ympäristövaatimuksiin vastaaminen vaatii investointeja. Omat puhdistamoinvestoinnit voidaan kuitenkin tehdä skaalautuvasti ja mitoittaa paremmin kulloisenkin väestömäärän mukaan. Asiakasmaksujen kehittyminen on kuntamme omissa käsissä ja hallinnassa.

– Vain kehittämällä omaa toimintaamme voimme varmistaa ja olla varmoja, että tärkeä vesien suojelu toteutuu, lisäsi Pietilä.

Sdp:n ryhmäpuheenvuorossa Erkki Aronen totesi demarien olleen HSY-vaihtoehdon kannalla jo vuonna 2010. Muutosesitystä hän ei tehnyt.

– Uskomme, että ViVe saa hyviä tuloksia aikaan, mutta sisävesiä ei voi välttämättä käyttää purkuvetenä, Aronen huomautti.

Nummelan puhdistamo on Suomen parhaita jollei maailman paras. Ympäristöluvan määräyksien kiristymisen takia kuitenkin siirtoviemäri on järkevämpi kuin oma puhdistamo. Emme halua äänestyttää valtuustoa; todennäköisesti asiaan palataan, sanoi Olli Pekka Hatanpää Vihreiden ryhmäpuheenvuorossa.

Valtuutettu, puhdistamomestari Harri Hampori (kesk.) jääväsi itsensä, ja pykälän ajan hänen tilallaan oli varavaltuutettu Timo Siren.