Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma Marja Keski-Luopa | Vihdin kesä: "Kirkonraunioiden rauhasta lentokentän reunalle" – Katso toimittajan must see -suosikit käyntikohteista

Vihdin kesä on täällä!

Kuntamme on laaja: 567 neliökilometrin alasta on vettä noin kahdeksan prosenttia. Järviä ja lampia meillä on 104 ja rantaviivaa 266 kilometriä. Ja historiaa; onhan Vihti ollut olemassa itsenäisenä kuntana, kirkkopitäjänä jo vuodesta 1507. Kiinnostavia käyntikohteita siis riittää – tähän poimin omia must see -suosikkejani.

Pyhän Birgitan kirkon rauniot Vihdin kirkonkylässä, Kirkkojärven rannalla, on suojeltu muinaismuisto ja nähtävyys: ihastuttava kohde etenkin alkukesällä. Muurien suojassa voi rauhoittua vaikka seisomalla kiven reunalla, jonka kerrotaan olevan "hyvän energian paikka", kasvot kohti järveä. Samalla voi nauttia Kirkkoniemen vehreydestä ja linnunlaulusta – jopa satakielen saattaa kuulla. Kannattaa kiertää muurien ympäri myös ulkopuolelta ja bongata komeita viinimäkikotiloita. Vihdin kesäteatteri on ihan vieressä.

Vihdin kirkko, joka täyttää 250 vuotta ensi vuonna, on syytä kokea sekä sisältä että ulkoa. Jos suntio tai kirkkopäivystäjä on paikalla, kannattaa kysyä pääsisikö kurkistamaan pieneen kirkkomuseoon, jonka vetonaula on mustat, isot ruumisvaunut 1800-luvun lopulta.

Hartanmäen eli kirkonmäen reunalta on hieno näköala kirkonkylän kattojen yli kohti Kirkkojärveä, ja Hiidenheimon suvun kreikkalaistyylinen hautamuistomerkki pylväineen ja kattomaalauksineen on juuri näköalapaikalla.

Niuhalanraitti halkoo kirkonkylää juuri siinä kohtaa, jossa raitti on aina kulkenut. Kirkkojärven rannassa pitää tietysti pistäytyä, kun kerran kirkonkylässä ollaan. Ranta-aluetta on siistitty yhdistys- ja talkoovoimin. Rannan läheisyydessä on myös lapsille leikkipaikka. Ilta-aurinko paistaa rantaan kauniisti.

Olisiko aika pulahtaa Haimoon maauimalassa, joka on kunnostettu?

Kokkokalliolla Nummelassa tulee käytyä useamman kerran vuodessa. Sinnehän ei ole merkittyä reittiä eikä lähistöllä parkkipaikkaa, mutta Veikkoinkorven yritysalue on lähellä. Kokkokalliolta aukeaa kansallismaisema Hiidenvedelle. Kallion alapuolella on Helsingin kaupungin vedenottamo, jonne johtaa paristakin kohtaa puomitettu tie.

Lentokenttä on ehdottomasti Nummelan nähtävyys – onhan se ollut toiminnassa pian 81 vuotta. Olen useammatkin vieraani vienyt Airhotelin parkkipaikan reunalle ihmettelemään purjelentokoneiden hinausta ylös ja laskeutumista. Lentotoiminnan vilkastuttua voi nähdä yhä enemmän myös moottorikoneita. Useat niistä ovat uskomattoman hiljaisia. Katselijoiden pitää kuitenkin muistaa pysyä poissa kiitoradoilta ja muulta lentokenttäalueelta.

Näköalapaikka löytyy myös lentokentän laidalta ulkoilupolun varresta. Sinne pääsee kulkemaan vaikka lastenrattaiden kanssa Tarmonmajan ja pururadan suunnasta. Paikalla on penkit ja taulu, joka kertoo Hiidenvedelle aukeasta maisemasta. Ihan vieressä on muistokivi: lentokentältä lähtenyt pommikone putosi tuhoisin seurauksin 1.8. 1941.

Normaaliperusviiva Nummelanharjulla on erikoisuus maailmanlaajuisestikin. Perusviivasta kertova opastaulu löytyy vesitornien läheisyydestä. Maanmittauslaitoksen normaaliperusviiva on 864 metriä pitkä, ja sillä kalibroidaan maailman tarkimpia elektronisia etäisyysmittareita.

Ojakkalassa Enäjärven rannalla sijaitseva perinteikäs yritys, Onnelan puutarha on värikäs käyntikohde – etenkin, jos käväisee myös rannassa lepuuttamassa silmiään järvimaisemassa. Ojakkalasta löytyvät myös Hennolan kotieläinpiha ja PuuhaPark.

Otalammen uimaranta on suosittu. Nyt rannalla on talkoilla tehty uutukainen Kiulu-kyläsauna, jota voi varata kyläyhdistyksen verkkosivuilta otalampi.fi.

Vanjärven lintutornin huippusesonki on keväällä, mutta mukava paikka se on kesälläkin. Kylän uimaranta on lähellä.

Jokikunnan hyppyrimäet pääsee helposti tsekkaamaan seurojentalon pihasta. Samalla voi nähdä Vihdin toisen golfkentän viheriöt.

Haimoon maauimala on kunnostettu, ja ajattelinpa käydä ensi kertaa pulahtamassa siellä tänä kesänä. Nummelaan vasta suunnitellaan, mutta Vihtijoen uomaan tehty Haimoon maauimala vihittiin käyttöön jo elokuussa 1983.

Älkääkä unohtako esimerkiksi näitä kesäkohteita: Salmen ulkoilualue tasaisine reitteineen Otalammella, kyläkappeli hautausmaineen Vihtijärvellä, Vihdin kartingrata Nummelassa. Retkeilijöille on tarjolla vaikka mitä: 156 metriä merenpinnan yläpuolelle nouseva Rokokallio Vihtijärvellä ja 149-metrinen Koniavuori Moksjärven rantamilla. Suosioon nousseella Palakosken ulkoilualueella on opastettu reitti, jonka kruunaa näkymä Mummusali-kalliolta alas laaksoon.