Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moottoripyöräily antaa vapauden tunteen – nummelalainen Susanna Kangas: ”Rata-ajopäivät ovat kesän kohokohtia”

Nummelalainen Susanna Kangas (51) osti ensimmäisen oman moottoripyörän vuonna 2018. Pyörä oli BMW GS 800, joka on niin sanottu adventure -pyörä. Nyt hänellä on alla Kawasaki Z 900. Hän ajaa Kawasakilla kolmatta kautta.

– Kyseessä on katupyörä, joka on täysin erilainen moottoripyörä kuin BMW oli. Katupyörällä ei ole tarkoitus ajaa pitkää matkaa esimerkiksi Norjan Lofooteille, vaan pyörällä ajetaan pelkästään asfaltilla nelinumeroisia mutkaisia teitä, Susanna Kangas kertoo.

Susanna Kangas kuuluu Nummelan Moottorikerhoon ja hän on saanut kerhosta arvokasta oppia ja täyden tuen moottoripyöräharrastukselleen:

– Ajotaitoni on kehittynyt valtavasti kerhon tarjoaman ajoharjoittelun ja kokeneempien jäsenten tuen ansiosta.

Nummelan Moottorikerhon katupyöräjaoksen toiminnan tarkoituksena on tarjota kerhon katupyörillä ajaville mahdollisuus yhteisiin ajokokemuksiin sekä kehittää heidän ajotaitojaan moottoripyörällä liikuttaessa. Toimintaan kuuluu muun muassa yhteinen kerhoajelu.

Nummelan Moottorikerho on aktiivinen noin 300 jäsenen moottorikerho, jossa toimintaa on moottoriurheilun eri lajien parissa.

Ajaminen on haastavaa ja on monta asiaa, jotka liikenteessä tulee huomioida.

Moottoripyöräily oli Susannalle entuudestaan tuttu laji ennen oman moottoripyörän ostamista. Hän istui matkamoottoripyörän kyydissä monta vuotta niin kotimaan kuin ulkomaan matkoilla ja sai ajamiseen hyvää tuntumaa ennen oman moottoripyörän ostamista.

– Innostus sai alkunsa kyydissä istumisesta. Lopulta rohkaistuin ostamaan oman moottoripyörän, Kangas kertoo.

 – Ajokorttini on 90-luvulta ja siihen kuuluu automaattisesti moottoripyöräkortti. Tilasin vihtiläisestä autokoulusta ajotunteja, mutta tunnit siirtyivät ja olin jo hankkinut pyörän. Osasin sitten jo ajaa ja tunnit jäivät. Suosittelen tunteja kuitenkin ehdottomasti kaikille, joilla ajokokemus on vähäinen. Kyydissä istuminen toki auttaa, mutta on aivan eri asia ajaa itse kuin istua kyydissä. Ajaminen on haastavaa ja on monta asiaa, jotka liikenteessä tulee huomioida.

Kangas puhuu paljon turvallisesta moottoripyöräilystä ja omien ajotaitojen hiomisesta riittävästi, jotta liikenteessä pärjää vaaratilanteissakin:

– Käyn itse radalla ajamassa joka kesä. Käymme Nummelan Moottorikerhon kanssa Alastaron ja Motoparkin ajoradoilla. Käyn itse lisäksi kaksi kertaa kesässä radalla ajamassa. Rata-ajopäivät ovat kesän kohokohtia. Radalle mennään hiomaan omia ajotaitoja. Oma moottoripyörä täytyy hallita, jotta ajaminen on turvallista.

Rataharjoittelu on henkivakuutus ja Susanna Kangas vakuuttaa ettei radalle menemistä tarvitse pelätä:

– Kun ajaa päivän aikana 100-150 kilometriä pelkkää rataa saa hyvän tuntuman omaan ajoon. Idea on, että omat peilit peitetään, jolloin taakse ei näe. Radalla keskitytään vain ajamaan ja takaa tulevalla on väistämisvelvollisuus. Pyörän selässä ei istuta selkä suorana, vaan eletään moottoripyörän päällä radan mukana.

Kangasta kaveri on kuvannut videolle, jolloin omaa ajotapaa on mahdollista tarkastella näinkin.

Ajokausi alkaa Susanna Kankaalla yleensä huhtikuussa ja loppuu syksyllä kelien viilennyttyä.

Hyvät ajovarusteet ovat osa turvallista moottoripyörällä ajamista. Ajovarusteet antavat suojaa niin mahdollisessa onnettomuudessa kuin sään vaihteluissa.

Naismotoristeja on moottoripyöräilijöistä vain noin 15 prosenttia. Susanna Kangas kannustaa kiinnostuneita naisia rohkeasti lajin pariin.

– Vapauden tunne, moottoripyörän hallinta ja motoristien yhteisöllisyys ja huumori ovat lajin parasta antia, motoristi sanoo.