Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtuustoaloitteita: ratsastusreittejä, kylästrategia, taidetta ja varhaiskasvatuksen työoloihin parannusta

– Esitämme, että Vihdin kunta tunnustaa hevosalan merkityksen kunnan vetovoimatekijänä ja jatkaa ratsastus- ja hevosreitistöjen edistämistä ja kehittämistä. Yhteistyötä kannattaa tehdä Leader Ykkösakselin kanssa, sillä siellä on tietoa vastaavanlaisista hankkeista ja niihin liittyvistä rahoitusmahdollisuuksista, toteaa kunnanvaltuutettu Terhi Mattila (ps.) valtuustoaloitteessaan, jonka on allekirjoittanut 14 muutakin kunnanvaltuutettua eri puolueista.

Vihdissä käynnistettiin keväällä 2018 silloisen yrityskehittäjän vetämänä ratsastusreitistöjen kartoittaminen ja edistäminen. Viime vuoden lopulla Mattila tiedusteli kunnasta, mitä ratsastusreitistöasialle kuuluu ja sai vastaukseksi, ettei sille ole pystytty osoittamaan resursseja.

Keskustan valtuustoryhmä puolestaan esittää, että Vihdin kunta etsii aktiivisesti toimia varhaiskasvatuksen opettajien työolosuhteiden parantamiseksi ja sen myötä työssäjaksamisen tukemiseksi.

– Kirjallisille töille tulee varata yhtäjaksoinen aika tiettynä päivänä, jolloin lapsiryhmässä sijaistaisi varahenkilö, ehdotetaan Suvi Nuotion (kesk., sit.) laatimassa valtuustoaloitteessa.

Työn kuormittavuutta lisää myös se, että päiväkodeissa ei juuri ole enää talousapulaisia.

– Voitaisiin tutkia esimerkiksi mahdollisuutta yhteistyöhön Etevan kanssa tai muuta työtoimintaa, mikäli tilanne ei salli uusien varsinaisten talousapulaisten palkkaamista.

– Meillä ei ole varaa menettää päteviä varhaiskasvatuksen opettajia muihin kuntiin, muistuttaa Nuotio.

Jotta kylien elinvoimaisuus voidaan turvata tulevaisuudessa, tulisi Vihdille luoda oma kylästrategia, ehdottaa kunnanvaltuutettu Pasi Saario (kesk.) valtuustoaloitteessaan, jonka takana on koko Keskustan valtuustoryhmä

– Kylästrategia tulee valmistella yhdessä kyläyhdistysten ja asukkaiden kanssa.

Vihdillä on erilaisia strategioita sekä ohjelmia; esimerkiksi strateginen yleiskaava. Näiden sisältämät linjaukset tulisi koota yhteen ja päivittää kylien osalta yhtenäisemmiksi, ehdottaa Saario.

Hyvän mielen taidetta, joka myös suojelisi ilkivallalta ehdottaa kunnanvaltuutettu Anu Rajajärvi (sd.) tekemässään Sdp:n valtuustoryhmän valtuustoaloitteessa.

– Vihdin kunnan tulisi käynnistää taideprojekti, jossa muuntajakaappeihin tai puistomuuntamoihin toteutetaan taideteoksia yhteistyössä ammattitaiteilijoiden, koulujen ja kolmannen sektorin kanssa.

– Kunnan tehtävänä olisi myös haastaa mukaan omistajataho, eli joko sähkö- tai puhelinyhtiö, jonka omistuksessa kaapit ovat.

Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän toisessa valtuustoaloitteessa esitetään, että Vihdin kunta ryhtyy työhön betonitaideteoksen puhdistamiseksi ja kunnostamiseksi Nummelassa.

– Hannankadulla Nummelan koulun välittömässä läheisyydessä on suosittu nuorten kokoontumispaikka, mutta todellisuudessa se on taiteilija Matti Könkkölän betonitaideteos, joka kuvaa Nummelanharjua. Betoniteoksen ulkomuoto on nykyisellään hoitamaton ja ympäristö epäsiisti, toteaa kunnanvaltuutettu Anu Rajajärvi (sd.) sosialidemokraattisen valtuustoryhmän valtuustoaloitteessa.

Kunnostamisprojekti voitaisiin toteuttaa yhteistyössä nuorisotoimen kanssa, jotta nuoret itse voisivat olla konkreettisesti mukana suunnittelussa ja toteuttamisessa. Yhteisöllisyyden lisäämiseksi taideteoksen ympäristöä voitaisiin myös koristaa kuntalaisten itsensä tuomilla kasveilla.

– Koulun ja taideteoksen välittömässä läheisyydessä on myös pieni amfiteatteri. Myös sen kunnostaminen ja ottaminen käyttöön olisi hyvä sisällyttää kunnostamisprojektiin, Rajajärvi huomauttaa.