Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin museon kesäpiha kutsuu viettämään aikaa! – Hauskoja pihapelejä, uusia pihakeinuja ja kesänäyttely kasvihuoneessa

– Kun puutarha on, sitä pitää käyttää! sanoo Vihdin museon johtaja Heidi Tammelin.

Viime kesäksi Tammelin ja museoamanuenssi Matti Mäki ideoivat museon pihaan kasvihuoneen, ja myös täksi kesäksi he halusivat jotain uutta vihtiläisiä ilahduttamaan.

Nyt onkin avautunut museon kesäpiha, joka kutsuu pelailemaan, leikkimään ja viettämään aikaa.

Kasvihuonekin on edelleen paikallaan museon pihapiirissä ja sinne on kesän kunniaksi pystytetty uusi näyttely, joka esittelee koulukasvioiden keräämistä. Samasta teemasta tulee näyttely myös Vihdin kirkonkylän kirjaston vitriineihin.

– Kirjastoon tulee aitoja museoesineitä, joita emme kasvihuoneeseen voi laittaa, Mäki kertoo.

Kasvihuone sai vuosi sitten innoituksensa siitä, että tarvittiin näyttelytila, jota pääsisi kukin katsomaan turvallisesti.

Tammelin ja Mäki huomioivat koronan myös uutta kesäpihaa ideoidessaan.

– Haluamme tarjota vihtiläisille koronaturvallisen kesäpihan. Voi pakata vaikka piknikeväät mukaansa ja tulla tänne viettämään iltaa, Heidi Tammelin kutsuu.

Pihassa on väljästi sijoiteltu penkkejä ja kaksi uutta keinua. Tekemistäkin pihasta löytyy:

– Täällä pääsee nyt kokeilemaan pihapelejä terveysturvallisesti.

Pihassa voi pelata suurikokoisina toteutettuja dominoa tai ristinollaa, piirtää ja kirjoittaa terveisiään kolme ja puolimetriselle liitutaululle tai tehdä palapelejä.

Tammelin kertoo, että palapelit on tehnyt Painokiila Oy ja muut pelit Vihdin kunnan remonttipartio.

Jari Huhtala Painokiila Oy:stä kehuu pihapalapelien ideaa hienoksi.

– Projekti oli ensimmäinen laatuaan. Haastava mutta hauska projekti, Huhtala sanoo ja suunnittelee jo, kuinka työtä voisi jatkossa kehittää.

Hän kertoo, että palapelit ovat kaksi ja puoli metriä leveitä ja korkeudeltaan 1,6-metrisiä. Palapelejä on kaksi. Ne ovat molemmat 24-palaisia ja Vihti-aiheisia: toisessa on kuva Martti Sirolan kirjasta, toisessa mustavalkoinen valokuva kirkonkylästä 1950-luvulta.

– Ensin ajateltiin tehdä yksi kaksipuoleinen palapeli, mutta näin ne ovat kestävämpiä, Huhtala sanoo. Kestävyyteen on panostettu muutenkin:

– Nämä ovat vesivaneria eli kestävät kosteutta.

Vaneri on myös niin paksua, että se kestää käsittelyä – ja jopa vähän palapelin päällä kävelemistä.

Ensimmäisinä palapelin kokoamista pääsivät kokeilemaan kirkonkyläläiset 10-vuotiaat Ukko ja Sisu Raappana. Pojilla on seuraaville pelin tekijöille vinkki: – Palapelin tekeminen on aika vaikea, jos tekee nurmikolle. Kannattaa tehdä se hiekalle!

Vihdin museon kesäpiha Kirkkoniementie 1, kirkonkylä.