Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin kuntavaalit: Perussuomalaiset ja Kokoomus voittajia – Kokoomus suosituin puolue

Perussuomalaiset ja Kokoomus ovat Vihdin kuntavaalien voittajia. Perussuomalaiset sai kolme lisäpaikkaa ja Kokoomus kaksi lisäpaikkaa Vihdin 43-jäseniseen uuteen kunnanvaltuustoon, joka aloittaa elokuussa.

Keskusta menetti kolme valtuustopaikkaa, Sdp kaksi.

Perussuomalaiset sai uuteen valtuustoon 8 paikkaa (nyt paikkoja 5).

Kokoomuksen paikkamäärä nousi 12:een (nyt 10). Vaaliliitossa Kokoomuksen kanssa oleva Rkp piti 1 paikkansa. Kokoomus-Rkp:n valtuustoryhmä säilyy siis suurimpana.

Sdp:n paikkamäärä putosi 8:aan (nyt 10) ja Keskustan 7:ään (nyt 10).

Vihreät piti 4 paikkaansa.

Vasemmistoliitto säilytti 2 paikkaansa ja Kristillisdemokraatit 1 paikkansa.

Kokoomus on Vihdin kuntavaalien suosituin puolue 26,3 prosentin kannatuksella. Kakkosena on Sdp 18,7 prosentilla, ja niskaan hengittää Perussuomalaiset 18,1 prosentin kannatuksella. Keskustan kannatus jäi 16,5 prosenttiin.

Vihreiden kannatus on 8,4 prosenttia, Vasemmistoliiton 4,3 prosenttia, Kristillisdemokraattien 3,5 prosenttia ja Rkp:n 1,6 prosenttia.

Kokoomus kasvatti suosiotaan 3,0 prosenttiyksiköllä viime kuntavaaleista, Perussuomalaiset peräti 6,6 prosenttiyksiköllä. Rkp:lla oli 1,0 prosenttiyksikön ja Kristillisdemokraateilla 0,3 prosenttiyksaikön kannatusnousu viime kuntavaaleista. Muiden kannatus laski – eniten Keskustan: 5,8 prosenttiyksikköä.

Pienpuolueista uusi Liike Nyt sai Vihdin kuntavaaleissa 1,6 prosentin kannatuksen, 200 ääntä, mutta ei yltänyt valtuustopaikkaan. Kristallipuolue sai 50 ääntä, Valitsijayhdistys Panu Huuhtanen 47, Feministisen puolue 29 ja Suomen Kansa Ensin 13 ääntä.

Äänikuningas on Perussuomalaisten haimoolainen Veli-Matti Laitinen 539 äänellään. Kakkoseksi ylti Kokoomuksen tervalampelainen Leevi Pursiainen 402 äänellään. Kolmanneksi eniten keräsi Keskustan oinasjokelainen Eerikki Viljanen, joka sai 353 ääntä. Neljänneksi eniten ääniä sai Tiina Noro (kok.) 256 äänellä. Viidenneksi nousi Sdp:n otalampelainen Heidi Nieminen 255 äänellä.

Viisi putosi kunnanvaltuustosta: nykyvaltuutettujen Janne Ripatti (sd., 74 ääntä), Niina Jokinen (sd., 72 ääntä), Karita Rodas-Peräkylä (sd., 70 ääntä) Jaana Mäntyvaara (kok., 57 ääntä) ja Vesa Honkavaara (ps., 43 ääntä) saamat äänimäärät eivät riittäneet. Äänimäärät ja kannatusluvut perustuvat alustavaan ääntenlaskentaan.

Miehiä on 23, naisia 20 Vihdin uudessa kunnanvaltuustossa. Uusia valtuutettuja on 15. Valtuutettujen keski-ikä on 49 vuotta.

Nuorin uudessa valtuustossa on Kokoomuksen Netta Tuomisto (19) ja vanhin Sdp:n Pentti Pulkkinen (77).

KORJAUS 16.6.2021 klo 8:01: Muutettu tekstiin, että neljänneksi eniten ääniä sai Tiina Noro.