Miten näkyy Perussuomalaisten nousu kuntapolitiikassa? Onko kuntalaisilla edelleen aihetta puheisiin kahdesta koalitiosta?
Vihdin kuntavaalit on käyty. Valta on nyt entistä selvemmin oikeisto-keskustalla, joka sai kunnanvaltuustoon 29 paikkaa, kaksi enemmän kuin päättyvällä kaudella. Vasemmisto-vihreiden paikkaluku putosi kahdella 14:ään.
Oikeisto-keskustan yhteispaikkamäärä Vihdin valtuustossa on nyt suurin sitten vuoden 2000 kuntavaalien. Ja vastaavasti vasemmisto-vihreiden pienin.
Oikeisto-keskustaan lasken Kokoomus-Rkp:n ryhmän, Perussuomalaiset, Keskustan ja Kristillisdemokraatit. Vasemmisto-vihreisiin kuuluvat Sdp, Vasemmistoliitto ja Vihreät.
Tämä jako kahtia on näkynyt selvästi monissa valtuuston, kunnanhallituksen ja välillä lautakuntienkin äänestyksissä. Jopa niin selvästi, että jotkut politiikasta kiinnostuneet kuntalaiset ovat puhuneet kahdesta koalitiosta. Virallisia koalitioita ei Vihdissä kuitenkaan ole muodostettu. Esimerkiksi demarien nykyisen valtuustoryhmän puheenjohtajan Erkki Arosen mukaan ”asioista vaan ajatellaan samalla tavalla”.
Mielenkiintoista nähdä, säilyvätkö nämä näkymättömät rintamalinjat alkavalla valtuustokaudella. Kuntalaiset odottavat hyviä päätöksiä ja mielellään myös yksituumaisuutta.
Koko 2000-luvun ajan Kokoomus on ollut Vihdin suosituin puolue kuntavaaleissa. Nyt se vahvisti asemiaan saamalla 12 valtuustopaikkaa. Puolueiden luottamuspaikkaneuvottelut käydään nyt kesähelteillä, ja kokoonkutsujana toimii Kokoomus. Muutama päivä sitten se valitsi pääneuvottelijakseen Markku Pietilän, jolla alkaa toinen valtuustokausi. Hänellä on kova kokemus liike-elämästä paitsi yrittäjänä, myös eri yhtiöiden hallitusammattilaisena. Hänen johdollaan neuvottelut saataneen käytyä siten, että kuntapolitiikassakin olisi jonkinlainen kesäloma.
Lähes 10 400 vihtiläistä nukkui – ei onneksi ikiuneen.
Takavuosina Sdp:n kannatus oli Vihdin kuntavaaleissa jopa 30 prosentin luokkaa, nyt 18,7 prosenttia. Vielä vuoden 2004 kuntavaaleissa demarit saivat 13 valtuustopaikkaa.
Vuoden 2017 kuntavaaleissa kolme suurta puoluetta saivat kymmenen valtuustopaikkaa kukin, luottamuspaikkaneuvottelut olivat takkuiset ja ensimmäisessä valtuustokokouksessa äänesteltiin kunnanhallitus- ja lautakuntapaikkoja jaettaessa.
Nyt demarien paikkamäärä putosi kahdeksaan. Perussuomalaiset oli mukana Vihdin kuntavaaleissa ensi kertaa vuonna 2004 ja sai ääniä muutaman kymmenen. Matka uuden valtuuston kahdeksaan paikkaan ja yli 18 prosentin kannatukseen – demarien kannoille – on ollut huima. Nähtäväksi jää, miten perussuomalaisten vallan kasvu näkyy Vihdin kuntapolitiikassa.
”Vaaleissa tulos on aina oikea”, sanoo kokenut poliitikko Eerikki Viljanen, vaikka häntä harmittaakin Keskustan valtuustopaikkojen putoaminen seitsemään. Kahdeksas paikka Kepulle oli lähellä, mutta vielä lähempänä taisi olla Sdp:llä yhdeksäs paikka – ainakin varapaikoille päätyneiden ehdokkaiden saamien vertauslukujen mukaan.
Jokainen kuntavaaleissa annettu ääni voi olla ratkaiseva. Siksi on ikävää, että lähes 10 400 vihtiläistä äänestäjää nukkui – ei onneksi ikiuneen, vaan ainoastaan näiden kuntavaalien yli. Miten heidät saadaan kiinnostumaan maakuntavaaleista ensi vuoden alussa?