Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työtä ja toimintaa lähimmäisen hyväksi – Selissä on ollut kirpputori 40 vuotta

Vihdin Selissä on toiminut kirpputori 40 vuoden ajan. Kirpputorin 1980-luvulla perustanut edesmennyt Pauli Rantanen aloitti toiminnan tukeakseen avustustyötä Suomessa ja ulkomailla.

Monista keksinnöistään tiedetty Rantanen työskenteli kehitysavun parissa vuosikymmeniä. Hän muun muassa kehitti tekstiilijätteistä erilaisia tekstiilikierrätystuotteita kuten huopia maailman katastrofialueille.

– Pisara ry ylläpitää kirpputoria sekä Selissä että Nummelassa. Saamme kaiken tavaran lahjoituksena. Selin kirpputorin yhteydessä toimii Perusturvakuntayhtymä Karviaisen kuntouttava työtoiminta, Pisarakirppis Selin toiminnasta vuodesta 2017 lähtien vastannut Pekka Vauromaa kertoo. Vauromaan kanssa toimintaa vetää Arja Parttimaa.

Kuntouttavassa työtoiminnassa Pisarakirppis Selissä on tällä hetkellä mukana 15 kuntoutujaa.

– Aamulla haetaan porukka kyytiin, suurin osa heistä tulee Vihdin alueelta. Sitten tullaan tänne aamupalalle ja aloitetaan päivän askareet, Vauromaa selvittää.

– Kuntouttava työtoiminta antaa tärkeitä osallisuuden kokemuksia, jossa kuntoutujien tärkeitä taitoja pystytään hyödyntämään ja kartuttamaan.

Askareisiin lukeutuu muun muassa lajittelua kirpputorilla, huonekalujen kunnostusta, ruoanvalmistusta ja puutarhahommia.

– Puutarha on merkittävä osa toimintaamme. Aloitamme suunnittelun jo edellisenä syksynä ja kasvatamme paljon kukkia siemenistä saakka, Vauromaa kertoo.

– Kukkien laatu ja hintataso ovat kilpailukykyisiä. Osa taimista tulee Koroisten Puutarhasta Turusta.

Tavaraa kirpputorille lahjoittavat yksityiset henkilöt ja yritykset.

– Myynnissä on käytettyä, ehjää tavaraa, ja myös joitakin uusia tuotteita kuten pienkodinkoneita. Huonekalut ovat pääasiallisin tuoton lähde, mutta myös esimerkiksi aikuisten ja lasten vaatteet tuovat osansa kassaan.

Kirpputorin asiakaskuntaan kuuluu paikallisten lisäksi tulijoita Nurmijärveltä, pääkaupunkiseudulta ja Lohjalta.

– Kirpputori on ollut täällä niin pitkään, että sana on kiirinyt laajalle. Monen mielestä tämä paikka on aivan keskellä syrjäseutua, mutta minun mielestäni tämä on ihan kaiken keskellä, Selissä syntynyt Vauromaa sanoo nauraen.

Pisara ry:n toiminta koostuu kolmen eri yksikön toiminnasta. Siltaryhmä toimii Selissä, Nummelan ja Espoo-Kouvolan ryhmien toiminta painottuu avustustehtäviin lähinnä Baltiassa.

– Toiminnan pääperiaatteet ovat kristilliseen lähimmäisen rakkauteen perustuva auttaminen ja luonnon varojen säästö kierrätyksen ja korjaustoiminnan avulla, Vauromaa summaa.

Lisätietoa www.pisarayhdistys.fi.