Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Kohtaaminen menee musiikin edelle” – Ville Nurminen räppää iloa palvelukoteihin, hän kävi jo toista kertaa esiintymässä Attendo Hiidessä

”Ville räppää hyvin!” ”Tää on parasta!” ”Kiva kun Ville tulee uudestaankin!”

Tällaista palautetta antoivat Attendo Hiisi -palvelukodin asukkaat henkilökunnalle talolla järjestetyn konsertin jälkeen.

Räppäri Ville Nurminen kävi ensimmäisen kerran esiintymässä Attendo Hiidessä viime syksynä. Nyt kesäkuussa hän kävi toista kertaa – ja kolmaskin kerta on jo buukattuna pikkujouluaikaan.

– Asukkaat odottavat jo nyt pikkujoulukautta, palvelukodin johtaja Marja Someroja naurahtaa.

Attendo Hiiden asukkaat ovat kehitysvammaisia nuoria aikuisia ja Someroja sanookin nuorisomusiikin uppoavan heihin parhaiten.

– Osa kuuntelee musiikkia laidasta laitaan, vaikkapa Paula Koivuniemeä. Suomalainen musiikki joka tapauksessa on kova juttu.

Räppärin vierailu oli attendolaisille kuukausia odotettu huippuhetki – etenkin rajoituksia vilisseen vuoden jälkeen, kun asukkaat ovat nähneet pääasiassa ohjaajia ja toisiaan. Johtaja Someroja sanoo asukkaiden olevan kuitenkin normaalioloissakin innoissaan tapahtumista.

– He nauttivat aina tapahtumista. On ihanaa järjestää ja tulee itsellekin hyvä mieli, kun näkee, että kaikki on täysillä mukana, niin asukkaat kuin ohjaajatkin.

Nimenomaan täysillä Attendo Hiiden asukkaat ovat mukana Ville Nurmisen konsertissa. Kädet heiluvat ilmassa samaan tahtiin. Joku hyppii innoissaan tasajalkaa, osa jammailee, joku pyörähtelee tanssimassa pyörätuolillakin. Kaikki hymyilevät.

– Haluan vetää keikat iloisina ja energisinä, Ville Nurminen sanoo.

Nurminen on aina tehnyt musiikkia, ainakin esiteinistä saakka. Melodinen räppi on alusta asti ollut hänen juttunsa, vaikka hän itse kuunteleekin kaikenlaista musiikkia iskelmästä poppiin.

– About viisi vuotta sitten päätin, että haluan tehdä tästä työn ja lähteä kiertämään Suomea.

Aluksi hän kiersi kouluissa puhumassa kiusaamisesta, päihteistä ja mielenterveysongelmista. Näistä kaikista hänellä on omakohtaista kokemusta. Näistä ja lapsuuskotivuosistaan hän on ammentanut myös kappaleisiinsa, joista raskaimpia hän ei soita keikoillaan.

– Olen ollut monia vuosia tosi pohjalla ja voinut huonosti. Sitten jätin vanhan kaveripiirin ja aloitin alusta toisella paikkakunnalla. Pala kerrallaan elämä lähti parempaan.

Nurminen sanookin: – Elämässä loppujen lopuksi on paljon kyse omista valinnoista. Pitää suunnata ajatukset siihen, mihin pystyy vaikuttamaan. Pitää keskittää katse eteenpäin, tulevaisuuteen ja unelmiin.

Nyt Nurminen keikkailee paljon juuri kehitysvammaisten ja ikäihmisten palvelutaloissa. Hänellä on esiintymisiä niin ikään myös lastensuojelulaitoksissa ja päihdekuntoutusyksiköissä.

– En tee ollenkaan julkisia esiintymisiä, Nurminen kertoo. Hän sanoo, että on tärkeätä tehdä sellaista mistä nauttii – ja nämä keikat ovat juuri sitä.

Tänä kesänä Nurmisella on 140 esiintymistä; kilometrejä tuleekin paljon, normaalivuonna noin 80 000.

– Kohtaaminen menee musiikin edelle, etenkin ikäihmisten hoivakodeissa. Eiväthän he lähtökohtaisesti räppiä kuuntele, mutta saan heidätkin hymyilemään, mikä monesti yllättää henkilökunnan.

Hymyä Nurminen pitääkin tärkeänä:

– Se on joka keikan tavoite: tuoda iloa.