Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvän mielen huumoria ja pikku viuhahtelua – Vihdin kesäteatterissa "Aatamin puvussa ja vähän Eevankin"

Arvio

Vihdin kesäteatteri juhlii 50-vuotista toimintaansa kotimaisella komediaklassikolla, joka viihdyttää ja naurattaa eikä yritäkään olla "ajatuksia herättävä". Oikein sopiva näytelmävalinta tiukan korona-ajan jälkeen!

Ei uskoisi, että tuottelias Agapetus eli Yrjö Soini kirjoitti Aatamin puvussa ja vähän Eevankin -romaanin jo vuonna 1928. Kesänäytelmä on leppoisan ajaton, repliikit edelleen napakoita ja tuoreen tuntuisia. Näytelmässä ainoa viittaus 1920-lukuun on maininta suojeluskunnasta, joka oli mukana vankikarkurin tuloksettomassa etsinnässä.

Maalaiskomedia on filmattu elokuvaksi useamman kerran. Teemana on ollut alastomuus, ja sitäkin nähdään – luontevasti annosteltuna – Vihdin kesäteatterin versiossa. Ollaan Suomen suvessa ja saaressa joskus 1970-luvulla. Lomailevat kaverukset joutuvat kelteisilleen auttaessaan laivasta myöhästynyttä toista lomalaista. Vankikarkurikin piileskelee samoissa maisemissa, ja siitäkös väärinkäsityksiä syntyy. Sukupuolirooleilla leikitellään, romantiikkaa on ilmassa ja poliisille naureskellaan nätisti.

Vauhtia ja yllätyksiä piisaa näyttämöllä. Vihdin Teatterin luotto-ohjaaja Markku Hyvönen on saanut ensemblen hyvään iskuun. Näyttelijöitä on yhdeksän, ja mukana on niin konkareita kuin uudempiakin kasvoja. Kaikki tekevät makoisat roolityöt ja lähes kaikkien artikulaatio on mukavan selkeää.

Timo Salosen ja hulvattoman bändin Hyvännäköinen -tulkinta räjäyttää potin.

Juha Erkkilä asemapäällikkö Viirimäkenä on vakuuttavan höpsö. Välillä Erkkilä sonnustautuu myös nimismiehen koiraksi – rooliasu on varmasti kuuma! Toinen lohjalaisvahvistus Simo Kervinen on miehinen miehinen mies kadettikoulun käyneenä luutnantti Kehkosena. Hän päihittää jopa vankikarkuri Vikströmin: Pasi Eronen naurattaa vähäpuheisena karkurina.

Timo Salonen tekee sympaattisen, uskaliaan ja luontevan roolin proviisori Himasena, jota opettaja luuli pienenä tytöksi. Tunteet kohdistuvat Alliin, nimismiehen tyttäreen, jonka Tiina Korvola näyttelee raikkaasti. Anne-Mari Velin muuntautuu sutjakkaasti merenneidosta Allin ystävättäreksi.

Hieman toopen konstaapelin roolin tekee kokenut Reija Niemelä. Nimismiehenä toinen konkari Marit Peura yrittää saada alaisensa ja tilanteen hallintaan. Etenkin alkukohtauksessa hauskuttaa Anna-Riitta Niemisen pyykkäri, joka ihastuu asemapäällikköön.

Musiikki, tutut Finnhits-iskelmät, tuo oman ulottuvuutensa kepeään näytelmään. Reija Niemelän soolot säväyttävät. Timo Salosen antaumuksellinen Hyvännäköinen -tulkinta räjäyttää potin – etenkin, kun säestävä bändi on hulvattomista hulvattomin.

Lavastus on yksinkertainen ja toimiva. Keskelle näyttämöä on rakennettu iso "laatikko", joka toimii muun muassa laiturina, esiintymislavana ja yllätyksellisenä nimismiehen kansliana. Nimismiehen talona toimivaa mökkeröä on ehostettu, ja muut rakennelmat verhottu maastokuviolla metsäksi.

Ensi-illassa oli juhlan tuntua siksikin, että Vihdin kesäteatterin viime kesä jäi kokonaan väliin koronan takia. Hatunnosto teatterilaisille, jotka halusivat ja jaksoivat tuottaa kesänäytelmän hyvin epävarmoissa oloissa. Tilanteen takia ensi-iltakutsuja kutsuvieraille lähti normaalia vähemmän – silti huomiota kiinnitti, ettei Vihdin kunta mitenkään muistanut 50-vuotiasta kesäteatteria ensi-illassa.

Aatamin puvussa ja vähän Eevankin. Ensi-ilta oli Vihdin kesäteatterissa 19.6. Kirjoittanut Agapetus. Ohjaus Markku Hyvönen. Näytelmä esitetään kaikkiaan 19 kertaa Vihdin kesäteatterissa kirkonkylässä. Kesäkuun viimeinen esitys on keskiviikkona 30.6. Heinäkuun tauon jälkeen esitykset alkavat taas lauantaina 31.7. ja päättyvät yönäytökseen lauantaina 21.8.