Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdin vpk:lle uudet tilat – Kirkonkylän paloasema käyttöön vuonna 2024

Uuden paloaseman rakentaminen kirkonkylään etenee. Kunnanhallitus hyväksyi maanantaina paloaseman hankesuunnitelman, joka menee vielä kunnanvaltuuston käsittelyyn.

– Ensi vuonna saadaan rakennussuunnitelmat valmiiksi, samoin kilpailutusasiakirjat. Tavoitteena on, että kilpailutus saataisi tehtyä vuoden 2022 loppuun mennessä ja rakentaminen olisi vuosina 2023–24, kertoo Vihdin kunnan tekninen johtaja Matti Kokkinen.

Kunta rakennuttaa paloaseman Vihdin vpk:n käyttöön. Vihdin vapaapalokunta on yksi Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen sopimuspalokunnista.

Uusi paloasema nousee Helsingintie 28:aan, kirkonmäen alapuolelle Linjalan naapuriin, rinteessä ja rinteen alapuolella. Viistosti rakennuspaikkaa vastapäätä on K-supermarket Vihti.

Paloaseman kustannusarvio on 3,03 miljoonaa euroa, mutta riskiä sisältyy muun muassa perustamiskustannuksiin, sillä rakennuspaikan maaperässä on paksu savikerros. Vihdin kunnan taloussuunnitelmassa paloasemalle on varattu yhteensä 2,61 miljoonaa euroa vuosille 2022–24.

Hankesuunnitelman on laatinut Arkkitehtitoimisto Design Team Oy. Kustannusarvio on laskettu FMC Laskentapalveluissa.

Uusi paloasema käsittää kolme autohallipaikkaa ja pesuhallin. Henkilöstön valmius-, oleskelu-, sekä sisäharjoitustilat sosiaali- ja saunaosastoineen muodostavat oman kokonaisuuden. Paloasemalle sijoittuu myös pieni koulutustila.

Rakennuksen bruttoala on hankesuunnitelman mukaan 757 neliötä ja hyötyala 553 neliötä.

Piha-alueen on sovelluttava harjoitteluun, ja pihaan on varattava tilaa pienelle kalustokatokselle.

Vihdin vpk:n nykyinen, Kyläaukion laidalla sijaitseva paloasema on toiminnallisesti huonossa kunnossa. Toimintaa on kahdessa kerroksessa ja siirtyminen kerrosten välillä tapahtuu ulkokautta.

Punatiilinen, aumakattoinen paloasema on rakennettu 1938 ja laajennettu vuonna 1952. Se on rakennushistoriallisesti arvokas ja sillä on maisemallista arvoa kirkonkylän miljöössä. Kirkonkylän liikekeskuksen asemaakaavamuutos on ehdotusvaiheessa, ja siinä nykyinen paloasema on asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialuetta. Rakennuksen mahdollinen laajennus tulee toteuttaa suojellun rakennuksen tyyliin ja rakennustapaan sopivalla tavalla.