Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin luottamuspaikkajako: Puolueet neuvottelevat, liittoumia syntynee – Valtuustosopimusta ei saatu aikaan

– Valtuustosopimusta ei tule. Luottamuspaikkajaosta on aivan liian aikaista puhua, sanoo kuntavaalien jälkeiset Vihdin luottamuspaikkaneuvottelut käynnistänyt Markku Pietilä, suurimman valtuustoryhmän Kokoomus-Rkp:n puheenjohtaja.

Esimerkiksi Lohjalla avainpaikat – valtuuston, kunnanhallituksen ja lautakuntien puheenjohtajuudet – on jo jaettu kahden teknisen koalition kesken. Vihdissä neuvottelut jatkuvat puolueiden välillä ja todennäköistä on, että liittoumia syntyy täälläkin.

Luottamuspaikkajaosta päätetään uuden valtuuston ensimmäisessä kokouksessa 9. elokuuta. Jollei olla yksimielisiä, paikat jaetaan äänestämällä: suhteellisilla vaaleilla, joissa vaaliliitot ovat valttia.

Puolueiden edustajien yhteiskokouksen jälkeen Pietilä kartoitti mahdollisuutta valtuustosopimukseen käymällä tarkemmat keskustelut eri valtuustoryhmien vetäjien kanssa. Keskeiset näkemyserot muodostuivat yleisesti kuntatalouden perusperiaatteista.

Pietilän mukaan lienee loogista, että ryhmien kesken pyritään nyt löytämään toimiva enemmistö valtuustoon.

– Me käymme keskusteluja eri ryhmien kanssa. Vaikka valtuustosopimus kaatui, tavoitteenamme on edelleenkin enemmistölinjauksen löytäminen keskeisimmistä asioista, kommentoi myös Keskustan pääneuvottelija Eerikki Viljanen.

Teknisiä vaaliliittoja varmasti hakee jokainen puolue.

Sdp:n neuvottelijat

Jos asiakysymyksissä löytyy yhteneväisiä linjauksia, eiköhän paikatkin saada jaettua. Jos linjauksissa ei päästä eteenpäin, niin tekniset liitot lähtenevät pelkästään paikkajaon pohjalta liikkeelle, toteaa Perussuomalaisten pääneuvottelija Veli-Matti Laitinen.

Sdp:n luottamuspaikkaneuvottelijat Heidi Nieminen, Anu Rajajärvi ja Erkki Aronen huomauttavat, etteivät ole saaneet yhteiskokouksesta yhteenvetoa eivätkä siis tiedä, minkä asioiden perusteella Kokoomuksessa on katsottu, että valtuustosopimusta ei ole mahdollista neuvotella.

– Useissa kunnissa onnistutaan paikkajako tekemään ilman, että ensin käytetään aikaa koalitioiden rakentamiseen. Usein kaikki keskeiset paikat laitetaan "samaan koriin" ja jaetaan suhteellisuusperiaatteen mukaan ilman puolueiden välisiä koalitioita.

Demarineuvottelijat muistuttavat, että Sdp nousi vaaleissa Vihdin toiseksi isoimmaksi puolueeksi, joka on perinteisesti saanut joko kunnanhallituksen tai kunnanvaltuuston puheenjohtajan paikan.

– Näin tulisi menetellä myös nyt. Lautakuntien puheenjohtajuudet sekä kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston varapuheenjohtajuudet tulisi jakaa tasaisesti eri puolueiden kesken.

Isot puolueet ovat avainasemassa. Paikkojen jaossa tulee huomioida se, että vallan lisäksi jaetaan ennen kaikkea vastuuta. Lisäksi vaalituloksen tulee tietenkin olennaisesti vaikuttaa. Kyse ei ole silloin pelkästään suhteellisesta puoluetuloksesta, sanoo Vihreiden Ida Välimaa.