Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Ensihoito Vihdissä: "Kaikkialla Vihdin kunnan riskialueluokissa sekä hälytyskiireellisyyksissä ensihoidon vasteajat palvelutasopäätöksen tavoitteiden mukaiset"

Vihdissä oli 3 324 ensihoitotehtävää viime vuonna. Vihti on laaja kunta. Miten kauan ambulanssin saaminen kestää – mitkä ovat ensihoidon vasteajat eri puolilla Vihtiä?

– Kaikkialla Vihdin kunnan riskialueluokissa sekä hälytyskiireellisyyksissä ensihoidon vasteajat ovat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ensihoidon palvelutasopäätöksen tavoitteiden mukaiset, vastaa Ville Suonperä. Hän on Hus:n Lohjan ja Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueiden ensihoitopäällikkö. Lohjan sairaanhoitoalueeseen kuuluvat Lohja, Vihti, Karkkila ja Siuntio.

Ensihoitopalvelut tuottaa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos.

Ambulanssin saamisen kestoa Suonperä selvittää yleisellä tasolla:

– 80 prosenttia kaikista Vihdin kunnan alueen korkeariskisiksi (A-luokka) tai todennäköisesti korkeariskisiksi (B-luokka) arvioiduista tehtävistä on tavoitettu kahdeksassa minuutissa siitä hetkestä, kun hätäkeskus on hälyttänyt ensihoitoyksikön.

– Samoin 80 prosenttia kaikista Vihdin kunnan alueen nopean arvion vaativaksi arvioiduista (C-luokka) tehtävistä on tavoitettu 12 minuutissa ja hoidon tarpeen arvion vaativaksi (D-luokka) arvioiduista tehtävistä 14 minuutissa siitä hetkestä, kun hätäkeskus on hälyttänyt ensihoitoyksikön.

Nummelan paloasemalle on sijoitettu kaksi ensihoitoyksikköä eli ambulanssia. – Molemmissa on joko kaksi hoitotason pätevyyden omaavaa tai yksi hoitotason ja yksi perustason pätevyyden omaavaa henkilöä.

– Ensihoidon kenttäjohtaja vastaa ensihoitovalmiuden ylläpidosta ja siirtää tarpeen vaatiessa tilapäisesti muita ensihoitoyksiköitä Vihdin kunnan alueelle, kertoo Suonperä.

Missä sijaitsevat vihtiläisiä palvelevat muut ensihoitoyksiköt?

– Karkkilassa sekä Lohjan Saukkolassa, Ventelässä ja Tynninharjulla. Lisäksi korkeariskiseksi arvioiduille tehtäville hälytetään ensihoidon kenttäjohtaja, jonka asemapaikkana on Lohjan paloasema.

Ensihoitoyksiköiden lisäksi Vihdin kirkonkylässä sijaitsee Vihdin vpk:n ensivasteyksikkö, jossa on vähintään kaksi potilaan tutkimiseen ja hoitoon kykenevää henkilöä.

– Ensivasteyksiköitä käytetään kiireellisissä tapauksissa potilaan tavoittamisviiveen vähentämiseksi tai ambulanssin lisätueksi.

Vihdin kirkonkylään Vihdin vpk:lle on suunnitteilla uusi paloasema, johon varataan tilat myös ensihoitoyksikölle. Tilavaraus ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että kirkonkylän tulevasta paloasemasta tulee ambulanssin asemapaikka.

Suonperän mukaan olemassa olevien ensihoitoyksiköiden nykyisiin asemapaikkoihin ei ole suunnitteilla muutoksia, eikä suunnitelmissa ole perustaa uutta ensihoitoyksikköä.

Pelastuslaitos varaa uusiin, rakennettaviin paloasemiin ensihoitoyksikölle tilat, vaikkei rakennennukseen olisi ensihoitoyksikköä suunnitteilla sijoittaakaan.

– Käsitykseni mukaan tämä tulee halvemmaksi kuin valmiiden tilojen muokkaaminen jälkikäteen, mikäli uudelle paloasemalle tulevaisuudessa haluttaisiinkin sijoittaa ensihoitoyksikkö.

Kirkonkylässä on Vihdin vpk:n ensivasteyksikkö.