Vapaaehtoistyö voi voi kutsumustyötä tai ehkä pieni hyvä teko silloin kun siihen on arjessa aikaa. Vanhemmille se voi olla mokkapalamyyntiä lasten harrastukseen liittyvässä tapahtumassa tai vaikkapa hallitustyötä itselle tärkeän yhdistyksen parissa. Se voi hyvin olla ystävätoimintaa tai eläintenhoitoa eläinsuojeluyhdistyksessä.
Liikuntaseura Vihti-Gym ry on Suomen Voimisteluliiton ja Suomen Cheerleadingliiton alainen jäsenseura, jonka liikuntavalikoimasta löytyy jumppia jokaiselle.
– Käytännössä meidän koko toimintamme perustuu vapaaehtoistyöhön. Meillä on muutamia palkattuja ohjaajia voimistelupuolella ja aikuisten harrasteryhmissä, mutta kaikki tapahtumat järjestetään talkoovoimin, seuran puheenjohtaja Roosa Järventausta sanoo.
Tapahtumia ei ole ilman tekijöitä. Onnistunut tapahtuma on palkinto talkooväelle.
– Me olemme yrittäneet antaa aina tekijöille pienen talkoomuistamisen, esimerkiksi jonkin seuratuotteen. Tekijöitä kun ei yleensä ole jonoksi asti, Järventausta kertoo.
– Osallistuminen kuitenkin myös antaa paljon. Kuulumista johonkin ja yhteisöllisyyttä, johtokunnan jäsen Essi Männikkö puolestaan pohtii.
Vihti-Gymin johtokunta tietää, että myös hallitustyöskentely on vastuullista vapaaehtoistyötä. Järventausta kertoo, että joskus yhdistys sotketaan yritykseen.
– Meillä ei ole toimistoa, jossa joku vastaisi puhelimeen virka-aikana. Me hoidamme asioita omien töidemme ohella, ja tämän vuoksi kaikki ei tapahdu aina heti. Yhteydenpito toimii sähköpostien välityksellä, Järventausta sanoo.
Mannerheimin lastensuojeluliiton Vihdin paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Johanna Tuhkanen kertoo pandemian vaikuttaneen tapahtumien järjestämiseen, mutta toisaalta tarjonneen uusia mahdollisuuksia osallistua toimintaan etäyhteyksien kautta.
– Etäyhteys auttaa sellaisia, joilla on pieniä lapsia ja vaikea päästä paikalle, Tuhkanen tietää.
Tekijöiden vaihtuvuus on säännöllistä, ja yhdistyksellä onkin niin sanotusti haku päällä koko ajan.
– Tiedän, että monissa yhdistyksissä on ollut vaikeaa, mutta meillä on tosi aktiivinen tiedotus ja olemme hyvin esillä. Meiltäkin kuitenkin puuttuu mm. perhekahvila- ja kerhovetäjiä, Tuhkanen vinkkaa, ja kertoo MLL:n tarjoavan mielekästä tekemistä myös iäkkäämmille.
Lukumummit ja kylämummit auttavat kirjastoissa, kouluissa ja päiväkodeissa erilaisissa tehtävissä. Vaikkapa kässätunneilla apukäsinä.
– Se on tärkeää työtä, josta kiitos ja palaute tulee heti, Tuhkanen hymyilee.
Voisi luulla, että vapaaehtoistyö eläinten parissa olisi monelle mieleen, mutta Läntisen Uudenmaan eläinsuojeluyhdisty LUE ry:n puheenjohtaja Erja Elopuro kertoo vapaaehtoisten tekijöiden löytymisen olevan haastavaa.
– Varsinkin näin kesäaikaan tekijöitä on tosi vähän. Vapaaehtoistyö eläinsuojelussa on eläinten perushoitoa sekä varainkeruutapahtumien järjestämistä, Elopuro sanoo.
LUE ry:n hoidossa olevia löytöeläimiä hoidetaan kahdessa vuorossa, ja hommasta on usein glamour kaukana.
– Työ on paljon muutakin kuin söpöjä kissanpentuja. Se on siivoamista ja kovaa työtä. Meillä on tietty ydinporukka mukana, mutta lisää mahtuu mukaan, Elopuro vinkkaa.