Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Pelastustilanteessa on tärkeää tiedostaa omat uimataidot

Hengenpelastus: "Rannalla on nyt 12 lasta, jotka tietävät mitä tehdä hädän hetkellä"

– Vesi on mitä mainion liikkumismuoto, mutta muistetaan, että siinä piilee myös vaara, sanoo Haimoon maauimalaan lasten vesipelastuskurssia viime torstaina pitämään saapunut Mari Kiuru.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton koulutustyöntekijä Kiuru kertoo, että kahdella kuuden lapsen kurssilla opeteltiin yleistä rantakäyttäytymistä sekä pelastamistekniikoita. Kurssilla harjoiteltiin myös hukkuneen elvytystä ja yleisimpien sairaskohtausten, kuten epileptisen kohtauksen tunnistamista.

– Harjoittelimme pelastustekniikoita, joita myös lapsi pystyy suorittamaan. Niin lapsen kuin aikuisenkin on tärkeintä tunnistaa tilanne ja osata soittaa tarvittaessa apua.

Lapset kävivät aluksi Kiurun johdolla katsomassa mistä rannan ilmoitustaulu ja siinä olevat tiedot hätätilanteen sattuessa löytyvät. Sitten harjoiteltiin pelastusvälineiden käyttöä ja voimattoman ihmisen hinaamista kuivalle maalle.

– Oli hieno nähdä, miten jokainen lapsi sai heitettyä pelastusrenkaan tarpeeksi pitkälle, Kiuru sanoo.

Kiuru muistuttaa, että vaaratilanteet ovat vedessä hyvin äänettömiä, koska hukkumisvaarassa oleva ihminen ei pysty huutamaan.

– Hukkuminen ei näytä siltä kuin elokuvissa, että vesi lentää ja ihminen huutaa, ja siksi rannalla on tärkeää olla valppaana.

Kiuru muistuttaa, että jos vedessä näkee jotain huomiota herättävää, pitää matalalla kynnyksellä varmistaa kaiken olevan hyvin. Mikäli vastausta ei kuulu, on syytä huolestua ja soittaa apua. Kiuru muistuttaa, että myös muiden rannallaolijoiden huomio pitää hätätilanteen sattuessa herättää nopeasti.

– Pelastustilanteessa on hyvin tärkeää tiedostaa omat voimat ja uimataidot. Pelastusrengas pitää aina ensisijaisesti heittää rannalta tai laiturilta käsin. Jos pelastettava on liian kaukana, voi oman uimataidon riittäessä lähteä viemään rengasta siten, että se on koko ajan pelastettavan ja itsensä välissä. Pelastusväline pitää ojentaa varovasti, ettei pelastettava pääse vahingossa painamaan myös auttajaa veden alle, Kiuru ohjeistaa.

Rannalla auttaja voi merkata paikan, jossa on nähnyt ihmisen vajoavan veden alle, Kiuru sanoo.

– Luovuus on sallittua hädän hetkellä. Pitkä keppi ja ämpäri toimivat hyvinä pelastusvälineinä.

Kiuru kertoo Haimoon kurssin olevan suorastaan edelläkävijä, koska rannalle suunniteltua lasten vesipelastuskurssia ei olla ennen järjestetty missään.

Kiuru muistuttaa, että hätätilanteen sattuessa hyödynnetään aina ensin aikuisia.

– Sellaisissa tilanteissa, missä aikuinen on vaarassa, voi lapsi kuitenkin olla aikuisen ainut toivo. Hienoa, että valvomattomalla rannalla on nyt 12 lasta, jotka tietävät mitä tehdä hädän hetkellä.

Idea kurssista lähti juuri huolesta valvomattoman rannan turvallisuudesta.

– Täällä käy paljon lapsia uimassa keskenään. Heidän on tärkeää oppia, mitä tehdä hätätilanteen sattuessa, haimoolainen idean äiti Reija Pääkkönen kertoo.

Urheiluseura Haimoon Kisa järjesti kurssin, ja sitä mainostettiin Facebookissa. Rannalla istuskelleet haimoolaiset vanhemmat ovat sitä mieltä, että kurssi olisi hyvä järjestää myös tulevina kesinä.