Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karviaisen kiireettömien lääkäriaikojen kysyntä on kasvanut odotettua nopeammin: "Nyt uskalletaan jo tulla vastaanotolle."

Perusturvakuntayhtymä Karviaisen kiireettömien aikojen kysyntä on kasvanut hieman odotettua nopeammin. Kiireetöntä aikaa varanneet ovat harmitelleet ettei ajanvarauksessa olekaan antaa aikoja vaan heitä on pyydetty soittamaan myöhemmin uudelleen.

- Kysynnän kasvuun todennäköisesti vaikuttaa koronarokotusten myötä tapahtunut asenne asiointitarpeeseen, nyt uskalletaan tulla jo vastaanotolle. Henkilökuntaa on kesäisin lomalla ja toisaalta olemassa olevan lääkärimäärän resurssit on jaettava tasaisesti neuvolatoiminnan, ikäihmisten palvelun sekä vastaanottojen kesken, Karviaisen avoterveydenhuollon ylilääkäri Mia Jernfors kertoo.

– Lääkärien ajat ovat menneet keskimäärin kuukauden päähän, toki meillä on käytössä eri tyyppisiä aikoja, joiden käyttö arvioidaan jokaisen potilaan kohdalla erikseen. Kiireettömiä asioita emme hoida loma-aikaan. Pyrimme avaamaan aikoja koko ajan. Nyt on aikoja varattavissa elokuuhun. Toki kysyntä on yllättänyt meidät kaikki, Jernfors myöntää.

Molemmissa isäntäkunnissa Vihdissä ja Karkkilassa lääkäreitä on palkattu yli virkapohjan säännöllisesti.

– Mutta tilanteeseen nähden ei virkapohja ja sen ylitys nyt näytä riittävän. Luonnollisesti koronan hoito vie edelleen 1-2 lääkärin työpanoksen täysipainoisesti ja tämä on pois normaalista toiminnasta.

– Kaikki lääkärit ovat palkattu suoraan kuntayhtymälle. Ostopalvelulääkäreitä ei tarvitse käyttää kuin muutamiin erityistoimintoihin, joita ei ole järkevä tuottaa omana toimintana. Tehostamme toimintaamme koko ajan sekä palkkaamme budjetin salliessa mahdollisimman paljon lääkäreitä, Mia Jernfors lupaa.

Kiireettömiä asioita emme hoida loma-aikaan.

Karviaisen johtava ylilääkäri Mia Jernfors

Hammashoidossa kiireettömiä aikoja saa keskitetystä ajanvarauksesta normaaliin tapaan:

– Kiireettömän hoitoajan T3-aika on kesäkuun aikana vaihdellut 55-85 päivän välillä, eli ajan on saanut tilanteesta riippuen 2-3 kuukauden päähän. Puolikiireellisille ja kiireellisille asioille ajan on saanut nopeammin. Suun terveydenhuollon osalta 6 kuukauden hoitotakuu siten toteutuu hyvin, sanoo johtava hammaslääkäri Sanna Seppänen.

Karviaisen suun terveydenhuollossa puretaan edelleen koronan aiheuttamaa hoitovelkaa:

– Kertynyttä hoitovelkaa purkamaan käytetään oman toiminnan ohella myös ostopalveluna toteutettavaa jononpurkua sekä Nummelassa että Karkkilassa. Juurihoitoihin on käytössä aiempaan tapaan palveluseteli ja erikoishammaslääkäripalveluita ostetaan ostopalveluna. Lisäksi nyt kesällä hoitoloissa on apuna kesäkandeja, Sanna Seppänen jatkaa.