Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näyttelyarvio: Runo oli ensin ja se odotti tauluja tulevaksi

Kommentti

Minna Linja maalaa kankaalle isoja värikkäitä abstrakteja maalauksia akryyli- ja öljyväreillä. Hän on kertonut maalausprosessin saavan alkunsa tarpeesta käsitellä syvältä kumpuavia tunteita. Punainen väri edustaa hänelle energiaa ja tahdonvoimaa, ja siinä on vahva positiivinen lataus. Linja maalaa kiitollisuudesta, rakkaudesta, läsnäolosta ja elämän hauraudesta.

Linja maalaa pääsääntöisesti suuria teoksia, vaikka Veikkolan kartanon yläkerran ateljeesta löytyy myös hyvin pieniä töitä. Pieniin maalauksiin Linja on keskittynyt aivan viime aikoina. Energialataus pienemmissä töissä on aivan yhtä räjäyttävä, kuin hänen suurissa teoksissa.

Tarkkaavainen kävijä huomaa Galleria Pictorin teosluetteloa lukiessaan taululta toiselle kiertäessään, että teosten nimistä muodostuu runo. Kysyessäni asiasta taiteilijalta, hän kertoo, että runo oli ensin. Se odotti tauluja tulevaksi. Yhdessä ne muodostavat nyt mielenkiintoisen kokonaisuuden, jonka äärelle kannattaa pysähtyä kaikessa rauhassa. Näyttely kannattaa kiertää teosluettelon kanssa siihen merkityssä järjestyksessä. Sillä on tarkoituksensa, että taulut katsoo ykkösestä seiskaan, eikä satunnaisessa järjestyksessä.

Näyttelyssä minut pysäytti pisimmäksi ajaksi teos nimeltään: Ehtisitkö huomata, mitä tapahtuu? Maalauksessa näin henkilökohtaisen viestin, muistutuksen. Linja kertoi erityisen tärkeän teoksen itselleen olevan: Miettisitkö, milloin ihminen riittää?

Näyttely kevenee voimakkaista ja rajuista tunteista sallivimpiin, jopa hattaran keveisiin tunnelmiin. Näyttelyn kaksi viimeistä taulua, tunnelmiltaan hempeimmät, ovat tuoreimmat.

Teosluettelosta muodostuu runo, joka kannattaa huomioida tauluja katsoessa.

Virtaisiko voima sinusta, vai sinuun -niminen teos on näyttelyn suurikokoisin ja näyttävin. Se sopisi suuren kokonsa ja vahvan energiansa puolesta mielestäni hyvin johonkin julkiseen tilaan. Taulu on maalattu kankaalle öljyväreillä. Linjan teoksista moni on löytänyt paikkansa yksityisihmisten erilaisista kodeista. Hän on myös käynyt ripustamassa teoksia uusiin koteihin.

Koska maalaukset ovat abstrakteja, ne antavat katsojalle vapauden kokea niiden äärellä hyvin erilaisia ja moninaisia asioita. Moni näkee tauluissa paljon hahmoja ja kasvoja. Toinen kokee teosten energian, joka värisyttää ihon kananlihalle. Abstraktit työt antavat katsojalle erityisen paljon vapautta taidekokemukselle. Kannustan kävijöitä pysähtymään teosten äärelle ensin kaikessa rauhassa ja tämän jälkeen kertomaan kokemuksistaan Linjalle. Taiteilija on lähes aina itse paikalla gallerian aukioloaikoina. Taiteilijalle teokset tulevat todeksi katsojien kokemusten myötä.

Minna Linja on kertonut, että maalaaminen on hänelle ajattelua, vapautta, elämänjanoa. Väreillä hän haluaa ylistää juuri tätä hetkeä, ainutta, joka on olemassa juuri nyt. Elämä on hauras. Elämä on nyt. Maalaaminen on Linjalle myös jälkien jättämistä, merkintöjen tekemistä ajasta, jota elämme. Teokset eivät synny tyhjiössä, vaan ne ovat aina osa jotakin kontekstia. Vuosien päästä ne kertovat omaa tarinaansa tästä hetkestä.