Helteet: Sydämen vajaatoimintapotilaat kärsivät helteistä erityisesti. Työskentelyolosuhteet Nummelan terveysasemalla haastavat: "Saamme kivennäisvettä ja tauotamme työtä."
Pitkään jatkunut tukala helle näkyy Nummelan terveysaseman toiminnassa potilaskäyntien kasvuna. Koronasta johtuva hoitovelka on niin ikään kasvattanut potilasmääriä. Työntekijöiden työskentelyolosuhteet ovat tukalat helteen vuoksi, sillä terveysaseman kiinteistö on vanha.
– Päivystys on vilkkaampi aikaisempiin kesiin verrattuna, myös ambulanssipotilaita hoivalaitoksista vaikuttaa olevan enemmän. Vaikea kuitenkaan ottaa kantaa onko tilanne puhtaasti helteestä johtuvaa vai vaikuttaako tilanteeseen koronasta johtuva hoitovelka, toteaa Karviaisen avoterveydenhuolloin ylilääkäri Mia Jernfors.

Sydämen vajaatoimintapotilaat kärsivät helteistä erityisesti:
– Sydämen vajaatoimintapotilailta on sairauden hoitoon käytössä nesteitä poistavia sydänlääkkeitä ja nesteiden nauttimisessa pitää olla tarkka. Helteiden aikana tasapainon ylläpitäminen voi olla vaikeaa. Potilasta voi uhata kuivumistila tai toisaalta jos juo paljon voi elimistöön kertyä liikaa nestettä, joka aiheuttaa ahdistusta. Vanhukset saattavat muutenkin kärsiä nestehukasta, koska nesteiden nauttiminen jää helposti heikoksi janontunteen puuttuessa, Mia Jernfors sanoo.
Nummelan terveysaseman kiinteistö on vanha ja työskentelyn puitteet ovat henkilöstön osalta haastavat, vaikka kiinteistössä on vuosien saatossa tehty ilmastointiin liittyviä parannuksia.
Sydämen vajaatoimintapotilaat kärsivät helteistä erityisesti.
Avoterveydenhuollon ylilääkäri Mia Jernfors
– Käytäville on asetettu ilmalämpöpumput, joilla saadaan yleiset tilat siedettäviksi. Työskentelyn puitteet terveysasemalla ovat henkilökunnan osalta kuitenkin haastavat. Henkilöstön hyvinvoinnista on henkilöstöhallinto kantanut huolta ja saamme kivennäisvettä sekä tauottaa työtä mahdollisuuksien mukaan, Mia Jernfors jatkaa.
Pitkään jatkunut helle voi lämmittää asunnon tukahduttavan kuumaksi. Pahimmillaan kohonnut sisälämpötila voi olla terveysriski ja aiheuttaa esimerkiksi lämpöhalvauksen tai muita vakavia terveysongelmia. Helteillä kotia voi viilentää esimerkiksi tuulettimilla ja ilmastointilaitteilla tai pitämällä kaihtimia ja ikkunoita auringon puolelta kiinni pahimman paahteen ajan.
Palvelutalo Kaarikeskuksen Kaarikodissa kolmatta vuotta miehensä kanssa asuva Maila Rekonius (82) ja Kaarihovissa kuudetta vuotta asuva Kalle Vihtkari (86) saavat asuntojaan viilennettyä mukavasti ristivedolla. He kertovat pärjäävänsä helteellä hyvin, kunhan kuumuuden rajoitteet malttaa huomioida ja muistaa juoda riittävästi.
– Viikko sitten sain huomata ettei helle olekaan kivaa, kun pulssini oli yllättäen 140. Menin lepäämään ja painoin heti hälytysnappia. Sairaanhoitaja totesi helteen olevan syynä tilanteeseen. Sain neuvon hidastaa tahtia, sillä olen kova toheltamaan. Vinkiksi sain juoda veden sijaan vissyä. Tämä auttoi ja pulssini tasaantui, Maila Rekonius kertoo.
– Tykkään auringosta. Olenhan viettänyt suuren osan elämästäni pimeässä, vitsailee valokuvaajana työuransa tehnyt Kalle Vihtkari.
– Olen kesäksi käytännössä muuttanut parvekkeelle, johon paistaa aurinko 8-11 välillä. Suolaa saan helteellä esimerkiksi graavilohesta, Vihtkari jatkaa.
Helteellä auringon paahteesta kannattaa pysytellä pois. Ruumiillista ponnistelua kannattaa vähentää tai lopettaa ponnistelu kokonaan erityisesti kuumimpana aikana päivästä. Vaatetusta kannattaa vähentää sekä käydä viileässä suihkussa ja juoda viileää vettä. Helteellä tulisi huolehtia siitä, että nukkuminen on mahdollista viileässä myös yöllä. Kovalla helteellä liikunnaksi riittää rauhallinen kävelylenkki aamuin ja illoin.