Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etnologian opiskelija Paavo Jordman aloitti Vihdin museon kesäoppaana: "Olen kokeillut monenlaista ja löytänyt siten oman juttuni"

Henkilökuva: Paavo Jordman pääsee hyödyntämään yliopisto-opintojaan kesäoppaan työssään Vihdin Museossa.

– Se on kotiseutuidentiteetti, Vihdin museon kesäopas Paavo Jordman vastaa lyhyesti ja ytimekkäästi kysyttäessä, mitä Vihti hänelle merkitsee.

Olkkalalaislähtöinen Jordman opiskelee Turun yliopistossa etnologiaa, ja on muuttanut kesän ajaksi perheensä luokse. Työpäivät kesäoppaana Vihdin museossa vierähtävät opastaessa museovierailijoita sekä arkistoidessa vanhoja dioja.

Joku on saattanut saada Jordmanin opastusta aiemminkin, sillä vuonna 2018 hän työskenteli museon sunnuntaioppaana. Jordman työskenteli museossa myös yläkoulun TET-harjoittelussa, jolloin kipinä alaan syttyi ensimmäisen kerran.

– Tykkään kovasti Vihdin museosta. Se, mikä minulle tässä merkkaa paljon on rakennukset, jotka tukevat museon sisältöä. Näyttelyt ja toiminta ankkuroituvat paikkaan, ja siten museo kiinnittyy laajemmin ympäristöön, Jordman sanoo ja lisää, että museorakennus Pikku-Pappila on aikoinaan ollut kappalaisen virkatalo.

21-vuotias Jordman kertoo museotyön liippaavan läheltä omaa opiskelualaa ja kiinnostuksen kohteita.

– Etnologia eli kansatiede on ihmislähtöinen tutkimusala, ja siinä pyritään tavoittamaan ihmisten kokemuksia ja ajatuksia. Kiinnostavaa on myös rakennettu kulttuuriperintö ja ihmisten monipaikkaisuus. Näihin teemoihin yhdistyy myös paikallisuus, Jordman selittää.

Opinnoissa Jordman on dokumentoinut nykyaikaa jälkipolville, samalla tavalla kuin museot tekevät.

– Olemme muun muassa valokuvanneet ihmisten koteja, haastatelleet ihmisiä heidän elämästään ja havainnoineet kadun tapahtumia ja kulkijoita. Tutkimusaineistoin lisäksi havainnot ovat ennen kaikkea tapa ymmärtää itseään ja toisiaan, Jordman tulkitsee.

Jordman on hyödyntänyt opintojen projekteissa kotikontujaan. Häntä kiinnosti selvittää ylioppilaslahjaksi saamaansa paikallisen Globe Hopen tuotteen tarinaa. Toisessa paikallisessa projektissa Jordman keräsi aineistoa olkkalalaisista koti- ja mökkipuutarhureista.

Kunnasta löytyy mielenkiintoista pohdittavaa myös laajemmin:

– Vihdin väestöpohja koostuu monen sukupolven vihtiläisistä ja uusista muuttajista. En tiedä, onko se erilaisten maailmankuvien yhteentörmäystä vai toisaalta yhteistä vihtiläisyyttä, Jordman pohtii.

Alusta asti oma ala ei kuitenkaan ole ollut tiedossa. Nuorempana Jordman oli monessa mukana ja aktiivinen toimija niin oppilaskunnassa, nuorisovaltuustossa kuin kuvataidekoulun projekteissakin.

– Olen kokeillut monenlaista ja löytänyt siten oman juttuni. Vasta oikeastaan pääsykoekirjoja lukiessani ymmärsin, mikä minua kiinnostaa.

Niinpä Jordman on iloinen, että pääsi ylemmän hakuvaihtoehtonsa sijaan opiskelemaan juuri kulttuurintutkimusta ja myöhemmin pääainettaan etnologiaa.

Jordman haaveilee vaihtovuodesta Irlannissa. Hän haluaa laajentaa tietämystään museologiassa, ja tutustua museoalaan Suomen rajojen ulkopuolella.

Syksyllä Jordman aloittaa kandidaatintutkielmansa ja paneutuu kulttuuriperinnön tutkimiseen soiden näkökulmasta.