Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viivi Väistö lähtee kisaamaan Venäjälle: nummelalainen taitoluistelija valittiin Special Olympics -talvimaailmankisoihin

Suomesta lähtee 30 urheilijaa Venäjän Kazanissa 22.–28. tammikuuta 2022 järjestettäviin kehitysvammaisten Special Olympics -talvimaailmankisoihin. Mukana on myös nummelalainen taitoluistelija Viivi Väistö.

Taitoluistelun lisäksi suomalaisurheilijat kilpailevat Suomen Paralympiakomitean sivujen mukaan alppihiihdossa, lumilautailussa, maastohiihdossa, lumikenkäilyssä ja salibandyssa. Näistä alppihiihtäjiä on eniten: urheilijoita lähtee kisoihin Suomesta kymmenen. Salibandyn pelaajia on joukkueessa kahdeksan, maastohiihtäjiä kuusi, lumikenkäilijöitä neljä ja yksi lumilautailija sekä yksi taitoluistelija.

Viivi Väistö osallistuu talvimaailmankisoihin ensimmäistä kertaa. Joukkueeseen kuuluu myös hänen vihtiläinen valmentajansa Anna Haataja.

Suomen Special Olympics -joukkueessa eli lempinimeltään Sisujengissä on kaikkiaan 14 talvimaailmankisojen ensikertalaista. Heistä kaksi – maastohiihtäjä Anni Aalto ja salibandynpelaaja Oskari Rantanen – tosin ovat olleet mukana kesämaailmankisoissa, Aalto melojana ja Rantanen golffarina.

Special Olympics -maailmankisat ovat kehitysvammaisten urheilun suurin tapahtuma maailmassa.

Talvi- ja kesämaailmankisoja järjestetään neljän vuoden rytmillä, olympialaisten ja paralympialaisten välivuosina. Vuosi 2022 on koronaviruspandemian vuoksi poikkeus, sillä kisat piti alun perin järjestää jo alkuvuodesta 2021.

Special Olympics -kisat eroavat paralympialaisista erityisesti siinä, että ne ovat kehitysvammaisille urheilijoille suunnatut kilpailut. Paralympialaisissa puolestaan kilpailevat liikunta- ja näkövammaiset sekä hyvin rajatulla lajivalikoimalla myös kehitysvammaiset urheilijat.