Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdin kylät | Vihtijärvellä on opittu tekemään asioita itse: "Kunhan kyläkoulun lakkauttamisyritykset loppuvat ja saamme jätevesiverkoston kuntoon niin muuten pärjäämme"

Omaleimaisen Vihtijärven asukkaat ovat aktiivista ja tarmokasta väkeä. Kyläläiset ovat tottuneet toimeliaisuuteen ja oppineet tekemään asioita itse. Reilun viidensadan asukkaan kylään on Vihdin suurimmasta taajamasta Nummelasta matkaa noin 25 kilometriä. Naapurikuntaan Nurmijärvellä matkaa on muutamia kilometrejä. Vihdin rajan tuntumassa sijaitsevassa Röykässä on muun muassa alakoulu, ruokakauppa, huonekaluliike ja ravintola.

Vihtijärven kyläyhdistys onkin esittänyt Vihtijärven siirtämistä Vihdistä Nurmijärven kuntaan. Vihdin kunta ei ole toistaiseksi suostunut osakuntaliitokseen. Vihtijärven kyläyhdistys aikoo ottaa asian uudelleen esille. Kyläyhdistys perustelee esitystään asioimisen suuntautumisella Nurmijärvelle päin, Nurmijärven palvelujen läheisyydellä ja pitkillä etäisyyksillä Vihdin keskuksiin.

– Meillä on edelleen halukkuutta liitokseen. Liittymällä Nurmijärveen saisimme vesihuoltoasian järjestymään helpommin. Vihdin kunnan osalta jätevesiasiassa ei ole tapahtunut edistystä. Kyläkeskuksen pohjavesialueella olevat talot pitäisi saada liitettyä kunnan jätevesiverkostoon, toteaa kyläkoordinaattori Kaarina Pullinen.

Pullinen sanoo, että jätevesiasia jarruttaa rakentamista alueelle. Tulijoita olisi, kunhan rakennuslupia saataisiin. Rakennuskielto muodostaa tulpan väkimäärän ja kyläkoulun lapsimäärän kasvulle. Tällä hetkellä alakoulussa on reilut 30 lasta ja päiväkodissa ainakin 20 lasta. Vihtijärven kyläkoulu on ollut säännöllisesti vuosien varrella lakkautusuhan alla. Jokainen kunnanjohtaja on säästöjä tavoitellessaan ottanut koulun toiminnan tarkastelun alle:

– Meistä tuntuu, että kylät halutaan lopettaa ja kaikki keskittää Nummelaan. Kunhan kyläkoulun jatkuvat lakkauttamisyritykset loppuvat ja saamme jätevesiverkostoasian kuntoon, niin muuten kyllä pärjäämme, Kaarina Pullinen jatkaa.

Meistä tuntuu, että kylät halutaan lopettaa ja kaikki keskittää Nummelaan.

Kyläkoordinaattori Kaarina Pullinen

Vihtijärvellä monia kylän kannalta keskeisiä hankkeita on viety eteenpäin hankerahoituksella. Kaarina Pullinen sanoo Ykkösakselin olevan kylän hyvä ystävä:

– Vihtijärven kirpputori on muun muassa saanut hankerahoitusta. Olemme kehittämässä kirpparia torimaisempaan suuntaan. Kirpputorilla on menossa kuudestoista toimintavuosi. Kirppari on tärkeä tulonlähde kylälle. Tuloilla ylläpidämme kyläkouluamme, jonka kyläyhdistys omistaa. Kunta on alakerran koulurakennuksessa vuokralla.

Hankerahoituksella on myös kehitetty Tiistai-kerhon toimintaa. Tiistai-kerho tarjoaa kylän ikäihmisille normaalioloissa lounaan ja ohjelmaa. Koulun vanhempainyhdistys on niin ikään saanut hankerahoitusta, samoin Vihtijärven VPK ja Vihtijärven Uhka. Vihtijärven luontopolkuja on kehitetty hankerahoituksella. Vihdin kunnan kesätyöseteleillä kyläyhdistys on palkannut nuoria ensimmäiseen kesätyöpaikkaansa. Tänä kesänä kaksi nuorta palkattiin kunnan seteleillä ja yksi Länsi-Uudenmaan Osuuspankin setelillä.

Vihtijärvi sai kuntavaaleissa kaksi valtuutettua: Markku Pietilän (kok) ja Harri Hamporin (kesk). Vihdin kyläyhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Anu Kuusela oli myös pitkäaikainen kunnanvaltuutettu, joka kehitti Vihtijärveä aktiivisesti. Kylän johtotähti nukkui pois vuonna 2015. Hänelle on istutettu muistopuu kirpputorin välittömään läheisyyteen.

– Olemme jatkaneet toimintaa Anun viitoittamalla tiellä, Kaarina Pullinen sanoo lämpimästi.