Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihti jäi pois Lohjan asuntomessuilta, Siuntio panosti

Vihti jättäytyi pois Lohjan asuntomessuhumusta. Moni muu kunta sen sijaan satsaa messuihin.

Asuntomessuilla Lohjalla ständejä pitävät tulevien kesien asuntomessukunnista Kerava, Loviisa ja Naantali. Näiden lisäksi messuilla esittäytyvät Siuntio, Karkkila, Salo, Porvoo, Forssa, Espoo ja Hanko.

– Vihti oli mukana Asuntomessuilla Tuusulassa (viime vuonna), ja taisi olla muitakin kuntia, ja saimme kokemuksen, että näkyvyys ei konkretisoitunut tonttimarkkinoilla, Vihdin talousjohtaja Jere Laine sanoo.

– Toinen puoli asiassa on, että ständillä olisi pitänyt olla elinvoimapuolelta henkilöitä, missä taas resurssipuoli on nihkeää. Siellä olevat pari henkilöä keskittyvät tonttimyyntiin, ja ovat yleensä kesä-heinäkuussa lomilla. Jos he olisivat siirtäneet lomiaan elo-syyskuulle, se olisi siirtänyt työpanosta tonttien myyntiprosessien hoitamisesta. Resurssit pitää osata kohdentaa oikein, Laine lisää.

Toisaalta Vihdin Nummelassa järjestettiin viime kesänä Sepänpihan alueella pientalonäyttely, joka omalta osaltaan toi näkyvyyttä Vihdille.

– Jos Karkkila on Asuntomessuilla ja ne saavat siitä paljon vetovoimaa, joka konkretisoituu, niin nostetaan kädet pystyyn ja sanotaan, että väärin tehtiin, Laine sanoo.

Sen sijaan lähikunnista Siuntio on panostanut Asuntomessuihin Lohjalla. Messukojun edessä päivystää tiistaina pari sähkönjakeluyhtiö Carunan sponsoroimaa kunnan kesätyöntekijää. Tiistai-iltapäivällä kesätyöläisten seuraan liittyi pari Siuntion Keskiaikaisten markkinoiden esittelijää. Myös paikallispoliitikot ja ainakin Lux Musicae -musiikkifestivaalin edustajat esittelevät Siuntiota messuilla.

– Olemme panostaneet messuihin enemmän kuin koskaan aiemmin. Teimme viime vuoden aikana brändiuudistuksen ja halusimme lähteä markkinoimaan ja tekemään Siuntion kuntaa tunnetuksi. Asuntomessut naapurikunnassa on luonteva tapa, kertoo paikalla ollut Siuntion kunnan elinkeinojohtaja Kalle Stenbäck.

– Meidän kannalta oleellista on myös tonttimarkkinointi ja kunnan väkiluvun kasvattaminen. Puolentoista viikon aikana on selvästi ollut vilkasta, ja meillä on ollut hyvä alkuvuosi muutenkin. Täällä on tullut liidejä, joihin on palattu, ja ihan uusia kontakteja. Olemme saaneet yhteydenottoja myös rakentajilta, eli tähän mennessä olemme tosi tyytyväisiä, Stenbäck sanoo.

Messujen aikana on hänen mukaansa tehty muutamia pientalojen tonttivarauksia Siuntiosta ja tämän vuoden puolella varauksia on tehty yhteensä parikymmentä. Parin edeltävän vuoden aikana kiinnostus pientalotontteihin on ollut huomattavasti laimeampaa: vuonna 2019 varauksia ei tehty lainkaan ja viime vuonna neljä.

Stenbäckin mukaan messut ovat kunnan historiassa iso panostus talouden ja resurssien osalta, joten positiivinen vaikutus on suotavaa vielä messujen päätyttyäkin.

– Kokonaispanostus on 15–20 000 euron välissä. Tarkka summa tiedetään vasta jälkikäteen, hän kertoo.