Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Todelliset pelastajat – Hiipun melontaretki muuttui pelastustehtäväksi Hiidenvedellä

Luoteis-Uusimaa uutisoi viime viikolla torstaina sattuneesta vesiliikenneonnettomuudesta Vihdin Hiidenvedellä.

Uutisesta ei selvinnyt, että ennen pelastuslaitoksen saapumista paikalle Hiidenveden purjehtijoiden (Hiipu) melontaseurue teki tärkeitä pelastustoimenpiteitä. Melojat löysivät veden varaan joutuneen henkilön sekä hinasivat vaurioituneen veneen rantaan.

– Meillä oli torstaina melontakurssin päätöspäivä, jolloin perinteisesti lähdetään melontaretkelle. Tuuli oli poikkeuksellisen navakka, joten kävimme ennen lähtöä turvallisuusasioita perusteellisesti läpi. Osa kurssilaisista jopa epäröi lähtöä vesille, mutta tarttuivat lopulta tilaisuuteen harjoitella ohjaajan kanssa haastavaa tilannetta, Hiipun turvallisuusasioista vastaava melonnan ohjaaja Pekka Pitkänen kertoo.

Samaan aikaan haastavista olosuhteista nauttiva melonnan ohjaaja Viivi Kuuspalo huomasi järvellä isot aallot, ja lähti äitinsä kanssa tekemään "aaltotreeniä".

– Pysähdyimme tervehtimään tuulensuojassa taukoa pitänyttä melontakurssia Santanokkaan. Olin huomannut paikallaan olevan veneen jo aiemmin, mutta yhtäkkiä kuulin huutoa ja huomasin viittilöintiä.

Kun melojat pääsivät hädässä olevan veneilijän luo selvisi, että veneilijän seuralainen oli pudonnut järveen. Veneessä oli vain yksi airo, eikä ankkuri riittänyt pitämään venettä paikallaan.

Melojat jakautuivat hetkessä tehokkaasti: yksi meloja lähti hakemaan rannalla olevaa lääkäriä ja loput lähtivät etsimään veteen pudonnutta.

– Lähimpänä rantaa liikkunut meloja löysi henkilön rantavedestä, Pitkänen sanoo ja kertoo, että myös kaksi moottorivenettä pysähtyi auttamaan etsinnöissä.

Kuuspalo jäi omien sanojensa mukaan shokissa olleen veneilijän luo, ja päätti hinata hänet rantaan.

– Meillä on aina retkellä turvallisuussyistä hinausköysi mukana. Laitoin sen kiinni veneen keulaan, ja hinasin lähimpään mökkilaituriin. Pelastajat tulivat nopeasti, ja huiskuttelin niille, että löytävät perille. Veneilijä oli ehtinyt soittaa hätäkeskukseen jo aiemmin, Kuuspalo selittää.

Ulkopuolisten vedestäpelastamistilanteet ovat Hiipun aktiiveille erittäin harvinaisia. Turvallisuusasiat ovat kuitenkin suuressa roolissa seuran toiminnassa.

– Pelastusoperaatio sujui hyvin, koska retkelle lähti tarpeeksi porukkaa ja osaavia ohjaajia, jotka olivat juuri käyneet ohjaajakurssin, jossa käydään läpi erilaisia riskitilanteita. Harjoittelemme paljon myös hinaamista ja "reskuttamista" eli kaatuneen melojan pelastamista, Kuuspalo kertoo.

Pitkäsen mukaan osaavissa käsissä kajakki on hyvin "myrskykelpoinen vempele", koska tuuli ei ota siihen samalla tavalla kuin isompaan veneeseen.

– Kajakilla voi pelastaa myös vedestä voimattoman ihmisen. Toki se vaatii harjoittelua, myöskin pelastusoperaatiossa mukana ollut Arvi Kykkänen lisää.

Ohjaajat kertovat, ettei vaaraan joutuneilla veneilijöillä ollut pelastusliivejä. Ohjaajat painottavat niiden käytön tärkeyttä kaikilla vesilläliikkujilla. Lisäksi he muistuttavat kännykän mukana olon tärkeydestä siltä varalta, että hätäkeskukseen pitää soittaa.

Melojat kertovat ennen jokaista melontaretkeä ottavansa huomioon sääolosuhteet sekä osallistujien kunnon ja taitotason. Mukaan pakataan myös aina pelastusvälineet, kuten ensiapulaukku ja hinausköysi.