Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Jokainen rooli on tärkeä” – Päivi Haaparanta rohkaistui Vihdin kesäteatterin tuottajaksi

Uusi aluevaltaus. Sellainen on Päivi Haaparannalle tämän vuoden Vihdin kesäteatteriesitys Aatamin puvussa ja vähän Eevankin.

– Olen ollut kauan Vihdin Teatterissa ja tehnyt siellä erilaisia asioita. Näytellyt, ohjannut TenTeenissä, ollut puffetissa, ollut hallituksessa ja nyt varapuheenjohtajana.

Kun Vihdin Teatterin tuottaja Jenni Kanta-oksa ilmoitti pitävänsä äitiyslomaa, Haaparanta päätti ottaa uuden haasteen vastaan.

– Rohkaistuin tuottajan rooliin, kun sellaista kaivattiin. Ajattelin, että minulla voisi olla siihen osaamista, kun olen työssäni esimiehenä.

Haaparanta työskentelee Luontolan päiväkodin ja Annantien perhetuvan johtajana.

– Esimiestyössä tiedän, mistä kaikesta vastaan, tuottajana en aina tiennyt, Haaparanta miettii.

Hänen työnsä tuottajana käynnistyi jo casting-vaiheessa viime vuoden lopulla. Kevään kuluessa hän on mm. päässyt valokuvaamaan, tutustunut markkinointiin, värvännyt vastaavat henkilöt puvustukseen ja lavastukseen.

– Johtava ajatus minulle on se, kuinka voin auttaa toista loistamaan ja selviytymään omista tehtävistään. Kaikki auttoivat myös minua loistamaan tässä tehtävässä.

Koronan takia Haaparanta on joutunut miettimään myös uusia työskentelytapoja.

– Esimerkiksi lukuharjoitukset aloitettiin Teamsissa.

– En aikaisemmin tiennyt, miten paljon osaamista ja tietämistä tuottajan työ vaatii, Haaparanta toteaa. Hän sanookin olevansa tyytyväinen siitä, että on päässyt tarkastelemaan teatterin tekemistä tästäkin roolista käsin.

– Olen iloinen siitä, että pääsen näkemään isomman kuvan. Näen sen, miten näytelmä syntyy. Mitä kaikkea ja kuinka paljon siellä taustalla tehdään.

– Haluaisin teatteriin mukaan vielä enemmän tekijöitä. Teatterissa on monta erilaista, tärkeää tehtävää. Jokainen rooli on tärkeä. Emme voi esittää, jos meillä ei ole esimerkiksi lipunmyyntiä tai järjestysmiehiä.

Haaparanta sanoo, että hänelle itselleen tärkeää on myös se, että teatterilaiset ovat monen ikäisiä.

– Haluan olla teatterissa, koska siellä voi työskennellä eri-ikäisten ihmisten kanssa. Harvoissa harrastuksissa on näin, Haaparanta sanoo ja toteaa eri-ikäisillä olevan erilaista viisautta jaettavanaan.

Vihdin kesäteatterilla on menossa 50-vuotisjuhlakausi.

– Olisin toivonut, että olisimme voineet järjestää juhlallisemman ensi-illan ja muistaa pitkäaikaisia tekijöitä, Päivi Haaparanta harmittelee. Koronan ehdoilla on nyt kuitenkin menty – samoin talouden, joka sekin on kärsinyt koronatilanteesta.

– Vihdin Teatteri on toiminut kauan ja toiminta on ollut vakaata, myös taloudellisesti. Nyt korona on ajanut meidät sellaiseen tilanteeseen, että joudumme miettimään toimintaa.

Haaparanta sanoo, että tärkeätä on kuitenkin pitää toivoa yllä.

– Toivo kulkee meidän mukanamme.

Aatamin puvussa ja vähän Eevankin -näytelmän Haaparanta sanoo sopivan vastapainoksi tähän aikaan: se on kevyttä ja sitä katsellessa saa unohtaa koronan.

– Saa nauraa!