Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ikivaltaa Vihdin kirkonkylässä – "Tämä ei voi jatkua näin"

Koulujen seinät ja pihat ovat toistuvan ilkivallan kohteena

Vihdin kirkonkylässä tehdään toistuvasti ilkivaltaa, ja kustannukset alkavat käydä kalliiksi, kertoo Vihdin kunnan kunnossapitopäällikkö Kai Viherkanto. Ilkivallan kohteena on etenkin koulukeskus Vihkon sekä Pappilanpellon koulun rakennukset ja piha-alueet.

– Lähes päivittäin töhritään seiniä ja hajotetaan paikkoja, Viherkanto kertoo.

Seinien sotkemisen ja hajottamisen lisäksi laavuihin ollaan yritetty sytyttää tulta sekä piha-alueen istutuksia on revitty maasta. Lisäksi koulun ikkunoihin ja seiniin ollaan heitetty kananmunia ja varastokoppiin ollaan murtauduttu. Myös koulujen katoilla kiipeillään, Viherkanto luettelee.

– Viime viikolla palvelutalo Hopearinteen vaahtosammutin varastettiin ja sillä töhrittiin paikkoja. Lopulta sammutin päätyi järveen, josta magneettikalastajat löysivät sen, Viherkanto kertoo.

Viherkannon mukaan kunta on jo lopettanut Vihkon pihan laavujen korjaamisen, koska ne tuhotaan aina uudelleen ja uudelleen.

Kirkonkylän koulujen alueiden ilkivallan korjaamiskustannukset huhtikuulta heinäkuulle ovat Viherkannon mukaan noin 10 000 euroa.

– Yksi roska-astia asennuksineen maksaa noin 800 euroa, joten niitäkin on jätetty laavujen lähelle vain yksi. Myös tusseilla tehtyjen piirrosten siivousmaksut käyvät kalliiksi, koska niiden poistamiseksi täytyy käyttää erikoistuneita siivousliikkeitä.

Viherkanto kertoo, että kunnan kiinteistönhoitajat aloittavat joka aamun siivoamalla tölkit ja rikotut lasipullot sekä muut roskat Vihkon pihalta.

Rikosilmoituksia alueen tihutöistä ollaan tehty noin kaksikymmentä, ja valvontakameranauhoja ollaan toimitettu poliisille.

Viherkannon mukaan ongelmassa on kuitenkin lähinnä kyse siitä, että ainakaan osaa tihutyöntekijöitä ei häiritse valvontakamerat.

– Tilanne kaipaa jalkautuvaa sosiaalityötä ja koulun, kotien sekä sosiaalityön yhteistyötä. He ovat ainoita, jotka voivat käydä keskusteluita nuorten ja huoltajien kanssa.

Suurinosa ilkivallasta tapahtuu öisin, ja ne huomataan seuraavana aamuna.

– Vartiointiliike käy säännöllisen epäsäännöllisesti, eikä ketään olla otettu kiinni niin sanotusti tilanteen päältä.

Viherkanoa huolettaa myös kyläläisten havainnot nuorista lapsista humaltuneina. Hän toivoisi siihenkin ongelmaan enemmän valvovia silmiä.

Ilkivaltaa tapahtui kirkonkylällä viime kesänäkin, mutta tämä kesä on Viherkannon mukaan monin verroin pahempi.

– Etäaika on varmasti vaikuttanut osaltaan, kun nuorilla on tekemisen puutetta, mutta tämä ei voi jatkua näin, Viherkanto sanoo.