Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin kylät | Selki on hyvä paikka asua: "Täältä löytyy avaraa maalaismaisemaa, rauhaa ja mukavia ihmisiä"

Vanha kansakoulu on kylän vilkas keskus.

Vihdin itäosissa sijaitsevan Selin kylän ydin on Selin Monitoimitalo, jossa järjestetään normaalioloissa paljon harrastustoimintaa. Talossa on viikoittain lähes parikymmentä tapahtumaa. Monitoimitalo on kylän entinen kansakoulu, joka siirtyi kyläyhdistyksen omistukseen vuonna 2007.

– Kyläyhdistys aloitti kylätoimikuntana vuonna 1978. Vihdin kunnan kulttuurisihteeri Kirsti Kuusela oli aktiivinen toimikunnan perustamisessa. Rekisteröimme yhdistyksen vuonna 2006, jotta saimme ostettua Monitoimitalon kyläyhdistykselle eurolla. Olimme Vihdin ensimmäinen kylä, joka osti rakennuksen kunnalta kyläyhdistyksen käyttöön. Olemme kunnan maalla vuokralla. Vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2047, kyläyhdistyksen tiedottaja Liisa Ali-Mattila valottaa.

Kesällä Monitoimitalossa on elämänmakuista elämää etenkin keskiviikkoisin, jolloin talossa pidetään kesäkahvilaa. Tarjolla on keittoruokaa ja makea leivonnainen kahvin kera. Kahvilan toiminnasta vastaa Ritva Juhantalo sekä kolme nuorta, jotka on palkattu ensimmäiseen kesätyöpaikkaansa Vihdin kunnan kesäseteleillä. Fanni Nissinen, Tiia Ekroos ja Sanni Ollikainen iloitsevat mahdollisuudesta tehdä töitä omalla kylällä.

– On kiva, että on kavereita samassa työpaikassa, sillä ystävien tapaaminen jää helposti vähemmälle pitkien välimatkojen vuoksi. Olisi kiva, jos täältä kulkisi enemmän busseja, niin liikkuminen muualle olisi helpompaa, nuoret toivoivat.

Kiitosta nuorilta oma kylä saa rauhallisuudesta ja luonnosta.

Monitoimitaloa ylläpidetään ja remontoidaan pääosin talkoovoimin. Talon korjaamiseen on saatu hankerahoitusta esimerkiksi Ykkösakselilta.

– Hankkeita ovat olleet peltikaton maalaus, maalämmön asennus ja vanhan öljykattilan poistaminen sekä wc- ja pesutilojen kunnostus. Pihalle on asennettu kaksi erillistä leikkipaikkaa eri ikäisille lapsille ja piharakennus on kunnostettu vuonna 2013. Monitoimitalossa on lattia hiottu ja maalattu kesällä 2014. Viimeisimpinä on uusittu kahvilan lattia. Monitoimitalossa on kolme asuntoa, joista saamme pientä tuloa. Talossa on kaikkiaan noin 300 neliötä. Arvioin, että olemme tähän mennessä käyttäneet remontteihin noin 200 000 euroa, rahastonhoitaja Ingmar Wessberg toteaa.

– Talon kunnostamista jatketaan edelleen talkoovoimin. Uusia tekijöitä kutsutaan toimintaan mukaan, Wessberg jatkaa.

Selin kyläyhdistys teetti kyläkyselyn kyläsuunnitelman pohjaksi. Kyläkyselyyn vastanneiden mielipiteet voisi tiivistää lauseeseen: Selki on hyvä paikka asua.

– Avara maalaismaisema, rauhallisuus ja mukavat ihmiset toistuivat useissa vastauksissa. Aktiivinen kyläyhdistys ja Monitoimitalon tuoma yhteisöllisyyskin huomioitiin. Muutosta kaivattiin liikenteeseen ja turvallisuuden parantamiseksi toivottiin kevyenliikenteen väyliä tai ainakin leveämpiä pientareita. Myös julkisia yhteyksiä taajamiin toivottiin sekä päivähoitopaikkoja ja nopeaa valokuituyhteyttä, Liisa Ali-Mattila listaa.

Selissä on aktiivista yritystoimintaa. Kyläsuunnitelmaan on listattu 31 eri alan yritystä.

– Selki on pieni kylä, jossa on paljon yrityksiä, toteaa DOGS & DELI -yrityksen Kati Sepponen.

DOGS & DELI on perheyritys, joka valmistaa burgereita, hot dogeja ja muita amerikkalaisia grilliherkkuja.

Selistä löytyy esimerkiksi meriakvaarioita ja tarvikkeita myyvä Siniriutta. Doka Finland Oy valmistaa ja vuokraa valumuotteja.

Selissä toimii myös Pisara kirppis, jota pitää Pisara yhdistys. Aiemmin kirppis oli Samarian pitämä, vaihdos tapahtui vuonna 2017.

Juttua muutettu 3.8.21 klo 14.45: Korjattu kirpputorin tiedot oikeiksi: Kirppari on Pisara kirppis, jota pitää Pisara yhdistys, eikä Samaria. Vaihdos tapahtui 2017.