Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaiju Haanpään taidetta kirkonkylässä –  "Unia ja unikuvia" teosten yhdistävä teema on yksinäisyys

Vihtiläistaiteilija Kaiju Haanpään näyttely on esillä kirkonkylän Minkart-ikkunagalleriassa elokuun ajan. Näyttelyssä on viisi ensi kertaa esillä olevaa teosta, jotka ovat syntyneet viimeisen vuoden aikana. Ikkunagalleriaan on päässyt myös kolme vanhempaa teosta.

Näyttelyn "Unia ja unikuvia" teosten yhdistävä teema on yksinäisyys. Haanpää kertoo inspiroituneensa korona-ajan tuomasta yksinäisyyden tunteesta.

– Viime aikojen tilanne on ollut monelle todella synkkää aikaa, joten toivon voivani välittää teoksillani viestiä elämään uskomisesta.

Haanpää ei itse koe yksinäisyyttä negatiivisena tai synkkänä asiana, vaan kertoo sen oikeastaan olevan lähtökohta uusien ideoiden syntymiselle.

– Yksinäisyys voi antaa tosi paljon. Siitä oikeastaan puhkeaa kaikki ideat, ja nuo tulppaanit kuvastaa sitä puhkeamista, Haanpää selittää ja osoittaa Tulppaanityttö nimistä teostaan.

– Toki satunnaiset tummat ajatukset liittyvät myös yksinäisyyteen, ja nekin näkyvät teoksissa esimerkiksi väreinä, Haanpää selittää.

Teoksissa on paljon vertauskuvia: esimerkiksi kalat kuvastavat alitajuntaa ja linnut elämäniloa.

Haanpää toivoo, että jokainen näkee teokset oman mielentilansa mukaan ilman että liikaa analysoi tai järkeistää näkemäänsä.

– Toivoisin, että katsoja kohtaisi kuvan oma tunne edellä, ja pohtisi omassa päässään syntyviä mielikuvia. En tee näitä itselleni, vaan pyrin nimenomaan vaikuttamaan ihmisten tunteisiin. Jokainen saa tulkita kuvaa niin kuin itse haluaa, Haanpää sanoo.

Viime vuosi ei ole ollut Haanpään henkilökohtaisessa elämässä helppo, mutta työnteko omassa työhuoneessa on pelastanut synkkinä hetkinä.

Haanpää kertoo työtahtinsa olevan intensiivinen:

– Teen töitä päivätolkulla ja paljon kerrallaan, en systemaattisesti ja tasaisesti. Ison rupeaman jälkeen saatan pitää kuukauden tauon tekstiilikollaasin tekemisestä. Tai sitten kirjoitan palautuakseni, koska se ei ole niin raskasta fyysisesti kuin kankaista tekeminen, Haanpää kertoo.

Näyttely on nähtävillä Minkart-ikkunagalleriassa elokuun ajan.

Niuhalanraitti 23, 03400 Vihti