Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta: Onko Nummela vastaan kylät -asetelman aika ohi?

Ilta-aurinko helli ihoa ja mieltä. Helle oli jo helpottanut ja kesäilta paras mahdollinen. Istuimme harvassa ringissä rupattelemassa. Miehet suunnittelivat kylän sonniyhdistyksen toiminnan virkistämistä, naiset vaihtoivat sienipäivityksiä. Nauru helähti kerran, jos toisenkin. Siinä meitä oli, kyläläisiä; osa syntyperäisiä, osa junan tuomia. Juuria jo napakasti Haimoon mullassa ja versojakin paljon kasvamassa.

Katselin hymyileviä kasvoja ja mietin: Tämä on minun kyläni. Näin haluan ja saan sitä nyt kokea ja elää.

Tuolla porukalla olemme istuneet vanhempaintoimikunnan ja kyläyhdistyksen kokouksia, paistaneet vohveleita ja kääntäneet makkaroita grillissä. Sitä on tehty kylän yhteishengen ja eritoten kylän lasten hyväksi. Nyt kuitenkin oltiin koolla ystävinä. Yhteiset tekemiset ovat synnyttäneet ystävyyssuhteet, jotka eivät ole väljenneet, vaikka aina ei niin tiiviisti enää ollakaan tekemisissä.

Ihmisten roolit kylässä vaihtuvat, lapset kasvavat ja elämäntilanteet muuttuvat, ja niin kylä elää, muovautuu ja kehittyy. Uusia ideoita tulee – ja vanhoja karisee matkalla.

Luoteis-Uusimaa on käynyt tänäkin kesänä uutterasti Vihdin kylillä. Viesti pitkin pitäjää on varsin sama: Maalaismaisema, rauhallisuus ja mukavat ihmiset ja yhteisö ovat selittäviä syitä, miksi maalla halutaan asua. Samaan aikaan kylillä kytee huoli kouluista ja päättäjien halusta keskittää kaikki Nummelaan.

Taistelut oman kylän ainoan palvelun puolesta ovat kautta aikojen olleet ankaria. Kyliä on roikutettu löyhässä hirressä ja kohtalon kysymyksiä on ratkennut jopa valtuuston viimeisessä äänestyksessä yhden "vahinko"-äänen enemmistöllä.

Kylä elää, muovautuu ja kehittyy.

Maanantaina ensimmäistä kokoustaan pitävän uuden kunnanvaltuustomme 43:sta jäsenestä 14 on ilmoittanut asuvansa Vihdin haja-asutusalueella, 16 Nummelassa ja loput muissa taajamissa. Vaalitulos saataisi jopa enteillä sitä, että tällä valtuustokaudella haja-asukkaat voivat keskittää voimansa kylien säilyttämisen sijasta niiden kehittämiseen. Olkoonkin, että ryhmäkurit tuovat omat vaikutuksensa ja taajamissakin asuu maaseutumyönteisiä valtuutettuja.

Toiveissa kuitenkin on, että Nummela vastaan kylät -asetelma päättyisi ja voisimme yhdessä kehittää Vihtiä kaikkien vihtiläisten parhaaksi.

Kirjoittaja on Länsi-Uusimaan toimittaja, joka on kesätuuraajana Vihdin lehdissä.