Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin uuden valtuuston kaksi koalitiota jakaa luottamuspaikat äänestämällä – ensimmäinen kokous maanantaina

Vihdin 43-jäseninen uusi kunnanvaltuusto kokoontuu ensimmäisen kerran maanantaina. Valtuusto päättää luottamuspaikkojen jaosta, ja odotettavissa on pitkä kokous, sillä sopuun ei ole tälläkään kertaa päästy. Paikat jaetaan äänestämällä, kuten tehtiin myös neljä vuotta sitten, jolloin iltakuudelta alkanut kokous päättyi kello 02.26.

Kokous pyritään siirtämään lukion auditoriosta isompaan Nummelanharjun liikuntahalliin. Kokoukseen ei voi osallistua etänä.

– Mikäli tarkoitus on valita luottamushenkilöitä suhteellisella vaalilla, se tehdään suljettuna lippuäänestyksenä. Sen suorittamiseen sähköisesti meillä ei ole työkaluja, sanoo Vihdin kunnan hallintojohtaja Noora Nordberg.

Kaksi koalitiota on vastakkain äänestyksissä. Oikeisto-keskustalla on 29 valtuustopaikkaa ja vasemmisto-vihreillä 14. Oikeisto-keskusta – Kokoomus-Rkp, Perussuomalaiset, Keskusta ja Kristillisdemokraatit – lisäsi paikkamääräänsä kuntavaaleissa. Vastaavasti vasemmisto-vihreiden – Sdp, Vasemmistoliitto ja Vihreät – paikkamäärä väheni.

Jako kahteen koalitioon ei ole virallinen, mutta se on selvästi näkynyt valtuuston päätöksissä jo viime kaudella.

Jännittävä näytelmä on edessä. Näyttää siis siltä, että valtuustossa äänestellään. Ääniä laskevalla suhteellisten vaalien lautakunnalla aika kuluu, muilla ei, sanoo Markku Pietilä, valtuuston suurimman ryhmän Kokoomus-Rkp:n puheenjohtaja. Hän veti luottamuspaikkaneuvotteluita.

Vihdissä kuntavaalit näyttävät olevan koalitiovaalit.

Heidi Nieminen (sd)

Edes tärkeimmille luottamuspaikoille valittavien nimiä ei ole Vihdissä etukäteen julkistettu. Monessa muussa kunnassa on oltu avoimempia.

– Valittaviksi esitettävien nimiä piti julkistaa 29.7., mutta se ei onnistunut. Lähinnä demarit eivät halunneet julkistaa, jolloin oma ryhmäni katsoi ettei ole järkeä julkistaa vain osaa nimistä, Pietilä sanoo.

– Puolueiden välinen, sukupuolijakauman mukainen paikkajako on monimutkainen palapeli. Vaikka tämä on kestänyt, niin vaalien tulos on selkeä kokonaisuus. Meillä on toimiva enemmistö, mutta keskustelut käytiin kaikkien ryhmien välillä.

Sdp:n uusi valtuutettu ja luottamuspaikkaneuvotteluissa mukana ollut Heidi Nieminen toteaa Pietilälläkin olleen tiedossa, että demarien kunnallisjärjestö kokoontui tämän viikon maanantaina käymään luottamuspaikkajaon läpi. Siksi nimiä ei voitu julkistaa vielä 29.7.

– Uskoisin, että äänestykset menevät luvuin 29–14. Sitä en ymmärrä miksi ryhmät eivät sano mitään ennen maanantaita. Nämä jutut ovat hassun salamyhkäisiä Vihdissä. Kun ei kumminkaan mistään valtionsalaisuuksista ole kyse.

Niemisellä on kokemusta kuntavaalien jälkeisistä luottamuspaikkaneuvotteluista Korpilahdelta ja Jyväskylästä.

– Täällä Vihdissä neuvoteltiin vähänlaisesti. Yhteen kertaan kokoonnuttiin koko porukalla, kerrottiin että suhteellisella vaalitavalla mennään ja lähetettiin lista: tuossa paikat ja sukupuolet. Oikeisto on tehnyt perinteisen koalition ja äänestää sillä. Ymmärrän toki hyvin, että heillä on valta ja voima, eikä ole tarvetta neuvotella.

Sdp oli Vihdin kuntavaaleissa toiseksi isoin puolue. Se haluaisi toisen ykköspuheenjohtajuuksista eli valtuuston tai hallituksen puheenjohtajuuden, mutta joutunee tyytymään varapuheenjohtajuuksiin.

– Toivoimme, että neuvotteluissa olisi keskusteltu lautakuntien puheenjohtajuuksien jakautumisesta laajemmin. Meille on tarjottu suhteellisuuden yli ainoastaan yhtä: tarkastuslautakunnan puheenjohtajuutta.

Nieminen toteaa, että kuntavaalien sanotaan olevan henkilövaalit, mutta Vihdissä ne näyttävät olevan puhtaasti koalitiovaalit.

– Mutta äänestäjät taitavat olla tyytyväisiä tilanteeseen, koska sen verran pitkään on näin menty.

Kannattaako valtuustoa äänestyttää luottamuspaikkajaosta yöhön asti, kun voimasuhteet ovat 29–14 vasemmisto-vihreiden tappioksi?

– Äänestys on ainut keino todeta, että ollaan eri mieltä menettelytavasta. On tehtävä esitys ja äänestettävä, jotta oma kanta jää pöytäkirjaan ja olemaan, Nieminen muistuttaa demokratian perusperiaatteesta.