Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkonkylän Alhonmäestä upeita luontokuvia – ja kääntöpuolena roskat

Lähde lähiluontoon kaikkina vuodenaikoina. Avaa silmäsi ja mielesi, katsele ja pysähdy, ota vastaan, rentoudu: voit paremmin. Siinä kirkonkyläläisen Helena Stockingerin viesti.

– Minusta luonnonkirjon havainnointi ja suojelu on myös ihmisen suojelua.

Stockingerin ensimmäinen, kaksiosainen valokuvanäyttely on esillä kirkonkylän kirjastossa. Päänäyttelyssä Avaa silmäsi lähiluonnolle Alhonmäki on 18 tarinallista valokuvaa. Vitriinissä on Me ja ympäristömme, jonka 13 valokuvaa herättelevät toimimaan roskaamista vastaan.

– Toivon ihmisten miettivän luonnon kauneutta ja roskaamista, ja sitä miten ne liittyvät yhteen. Toivottavasti koulut ja päiväkodit kävisivät näyttelyssäni.

Komea ukkoetana, jyhkeä hirvi, hehkuva valamonruusu... Helena Stockinger on kuvannut kaikki näyttelynsä luontokuvat kirkonkylän Alhonmäellä.

– Toivon, että ihmiset kävisivät siellä näyttelyn katsottuaan.

– Olen kuvannut pari viime vuotta systemaattisesti Alhonmäkeä, jonka kupeessa olen asunut vuodesta 2014 lähtien.

Valtaosa Alhonmäen metsän puista kaatui tapaninpäivän myrkyssä vuonna 2011. Kymmenessä vuodessa Alhonmäestä on tullut monimuotoisuuden kehto lukuisine kantoineen, lahopuineen, keloineen ja runsaine aluskasvillisuuksineen.

– Jos Alhonmäki saa olla rauhassa, sadoista metsätammen aluista syntyy jonain päivänä vielä kaunis lehtometsä. Alhonmäki muodostaa tärkeän viherketjun muiden kirkonkylän luonnontilaisten mäkien kanssa, joissa muun muassa linnusto on runsasta. Alhonmäki toimii myös tärkeänä virkistysreittinä ja näkymät ovat upeat kirkonkylän alueelle, Kirkkojärvelle saakka.

"R oskapoliisina " Stockinger kerää puolisonsa kanssa kirkonkylästä tuhansia litroja roskia vuodessa.

– Roskien kerääminen alkoi lenkkeilyn ohessa, ensin vain muutamia roskia mukaan poimien. Kun tälle polulle lähtee, ei paluuta ole. Silmiä ei pysty enää sulkemaan roskamäärältä. Muistakaa: yksikin kerätty roska on pois ympäristöstä!

Helena Stockingerin valokuvanäyttely kirkonkylän kirjastossa (Nietoinkuja 1) elokuun ajan.