”Pitkäjänteistä tekemistä” – Enäjärven suojelutyö auttaa Siuntionjoen vesistöä
2
Lasy ry:n Juha Uusitalo ja Leila Terkomaa sanovat, että Enäjärven suojeluun voivat yksityiset ja yritykset osallistua esimerkiksi liittymällä yhdistyksen jäseniksi. Maija-Liisa Nyman
Katso isompi kuva- Jokainen ihminen on koneiston osa ja se koneisto on luonto, Juha Uusitalo toteaa veneessään Enäjärvellä. Maija-Liisa Nyman
– Vaaditaan sitoutunutta ja pitkäjänteistä tekemistä, Siuntionjoen latvajärvien suojeluyhdistyksen puheenjohtaja Leila Terkomaa sanoo vesiensuojelusta.
Yhdistys uskoo, että suojelemalla heikkokuntoisia jokivesistöjä – kuten Siuntionjoen vesistöä – tehdään samalla tehokkaasti Itämeren suojelutyötä. Lasyn hallituksen jäsen Juha Uusitalo sanoo, että jokaisen vesistöalueen osalta olisi hyvä miettiä, missä vesiensuojelutyöllä on suurin vaikuttavuus ja panostaa työ sinne.
– Enäjärvi on Siuntionjoen ylin järvi. Tästä merelle on seitsemän järveä, Uusitalo muistuttaa. Ravinteet kulkevat eteenpäin alapuoliseen vesistöön ja sitä kautta mereen. – Kyse on myös ketjun katkaisemisesta. Se on vastuullisuutta.
Uusitalo toteaa, että Enäjärvi on sisäkuormitteinen. Tämä tarkoittaa, että pohjasedimentistä vapautuu veteen enemmän ravinteita kuin nykyään tulee järven ulkopuolelta. Enäjärvestä seuraava järvi on Poikkipuoliainen. Se on ulkokuormitteinen – ja Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n kunnostussuunnitelman mukaan tuosta kuormituksesta lähes 60 prosenttia on peräisin juuri Enäjärvestä.
Sekä Enäjärven että Poikkipuoliaisen ekologinen tila on tällä hetkellä välttävä. Tavoitteena on, että järvien tila olisi hyvä; Terkomaa huomauttaa, että tämä on EU:n vesistödirektiivin mukainen tavoite.
Kummallekin järvelle on tehty kunnostussuunnitelmat ja Lasyssa nähdään, että nyt on oikea aika toimia. Tarvittavat toimet on kartoitettu ja tietoa on riittävästi.
– Vihdissä on mahdollisuus rakentaa malli ja viedä osaamista muualle, Uusitalo toteaakin.
Siuntionjoen latvajärvien osalta on käynnistymässä hanke, jota Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry vetää. Lasy on hankkeessa mukana hankkimassa järvien kunnostamiseksi tarvittavia varoja.
Puheenjohtaja Terkomaa kertoo, että parhaillaan onkin käynnissä ”rahanmetsästys” vesiensuojelutyöhön.
Terkomaa ja Uusitalo toivovat, että Vihdissä nähtäisiin vesiensuojelun tärkeys ja lähiluonnon arvo.
– Meidän on yhdessä panostettava lähiluontoon ja vesiensuojeluun. Siuntionjoen osalta toimet tulee aloittaa Enäjärveltä ja Poikkipuoliaiselta .
Yhdistyksen tärkeä yksittäinen varainkeruutapahtuma on Save The Lake -tapahtuma, jossa pelataan golfia kolmihenkisin joukkuein. Terkomaa ja Uusitalo kertovat tapahtuman vastaavan viidesosaa yhdistyksen tuloista.
Tapahtuman päivä on tänä vuonna 27. elokuuta. Tapahtuma järjestetään Terkomaan ja Uusitalon mukaan aiemmasta hieman poikkeavalla konseptilla: paikalle halutaan pelaamaan erityisesti paikallisia ihmisiä, seuroja ja yrityksiä. Ilmoittautumisia on tullut jo mukavasti.
Terkomaa ja Uusitalo muistuttavat, että vesistöjen tilan parantamisella on arvoa maanomistajille mutta myös esimerkiksi uimareille, kalastajille ja veneilijöille.
– Tämä vuosi on poikkeuksellinen: kävin mittaamassa syvänteissä happipitoisuudet ja happea on pohjassakin, pois lukien syvin syvänne, Uusitalo sanoo.
Uusitalo sanoo hyvän happipitoisuuden vaikuttaneen siihen, ettei levätilanne Enäjärvellä ole roihahtanut viime vuosien tapaan ja kalakuolemiltakin on vältytty. Hän kuitenkin muistuttaa, että kyse on vuotuisesta vaihtelusta eikä siitä että Enäjärven tila olisi parantunut ratkaisevasti.
Uusitalo arvelee, että tilanteeseen on voinut vaikuttaa ainakin edellisvuoden kylmä kevät ja särkikalojen poikastuotannon epäonnistuminen – mikä vahvistaa hoitokalastuksen tärkeyden järven hoidossa.
Hoitokalastusta on luvassa taas syksyllä: seitsemästätoista nuottauspäivästä on jo sovittu alan yrityksen kanssa. Alkusyksystä nuotataan jo parina päivänä; tällä pyritään selvittämään, pystytäänkö nuottausta tekemään tehokkaasti ennen parveutumista.